BELORUSIJA

Lukašenku še peti predsedniški mandat

Objavljeno 12. oktober 2015 15.21 | Posodobljeno 12. oktober 2015 15.20 | Piše: STA, Mo. S.

Na volišča je prišlo 87 odstotkov volilnih upravičencev.

Aleksander Lukašenko.

MINSK – Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je na nedeljskih volitvah v skladu s pričakovanji prepričljivo osvojil peti zaporedni predsedniški mandat. Glede na prve izide, ki jih je sporočila volilna komisija, je prejel 83,5 odstotka glasov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na volišča je prišlo 87 odstotkov od skupno sedmih milijonov beloruskih volivcev.

Druga prejela 4,42 odstotka glasov

Za petletni predsedniški mandat so se poleg Lukašenka potegovali še Sergej Gajdukevič, Nikolaj Ulahovič in Tatjana Korotkevič. Ta se je na volitvah uvrstila na drugo mesto, čeprav je prejela le 4,42 odstotka glasov.

Demonstracije opozicije

V središču beloruske prestolnice so v nedeljo zvečer potekale manjše demonstracije proti izidom volitev, ki se jih je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa udeležilo več deset predstavnikov opozicije. Na prizorišču demonstracij so bile prisotne beloruske varnostne sile, a niso posredovale.

Menda zadnji evropski diktator

Avtoritarni Lukašenko, ki državi vlada od leta 1994 in ga nekateri označujejo za zadnjega evropskega diktatorja, je sicer v zadnjem času nekoliko izboljšal svojo podobo v zahodnem svetu, saj v ukrajinski krizi igra vlogo posrednika med vzhodom in zahodom. Poleg tega je avgusta izpustil politične zapornike.

V minulih dneh so tako iz Bruslja pricurljale informacije, da je EU po izpustitvi političnih zapornikov pripravljena ukiniti sankcije proti beloruskemu režimu. Odločitev o tem naj bi sprejeli še pred koncem tega meseca, ko se sedanji ukrepi iztečejo, zato je potreben dogovor o njihovem morebitnem podaljšanju ali odpravi. Odločitev naj bi bila v veliki meri odvisna tudi od korektnosti nedeljskih volitev.

Deli s prijatelji