POD VODO

Lovci na zaklade

Objavljeno 08. september 2013 23.35 | Posodobljeno 08. september 2013 23.36 | Piše: S. I.
Ključne besede: zaklad morje

Floridska družina je v razbitinah ladje na dnu morja našla zlatnino v vrednosti skoraj četrt milijona evrov.

Najdeni zaklad. Foto: Reuters/Booty Salvage

Družina Schmitt iz ameriške zvezne države Florida, ki svoj prosti čas preživlja z iskanjem zakladov na dnu morja, je obogatela čez vikend. V razbitinah ladje v Atlantiku so namreč našli 300 let stare zlatnike, verižice in prstan v skupni vrednosti 300.000 dolarjev (228.000 evrov).

»Kar je resnično prikupno pri Schmittovih, je to, da so družina, ki svoj skupni čas preživlja na morju. Najlepše pa je, ker so vselej verjeli, da se jim bo nekega dne posrečil veliki met,« je dejal Brent Brisben, čigar družba 1715 Fleet – Queens Jewels LLC si lasti pravice do razbitin na morskem dnu.

Slavne razbitine

Lisa in Rick Schmitt sta skupaj z odraslima otrokoma Hillary in Ericom v razbitinah konvoja 11 ladij, ki je v bližini floridske obale na poti iz Havane v Španijo potonil v orkanu leta 1715. V ladijskem manifestu je bilo zapisano, da je bilo na krovu ladij na kupe zlata, ki bi zdaj doseglo vrednost 400 milijonov dolarjev. Doslej so različni pustolovci z morskega dna rešili za 175 milijonov dragocenosti. Mimogrede, omenjene razbitine so nastopile tudi v pustolovskih filmih Globina z Jacqueline Bisset in Nickom Noltejem iz 1977. in Fool's Gold z Matthewom McConaugheyjem in Kate Hudson iz leta 2008.

Brisbenova družba je pravice do razbitin odkupila leta 2010, in sicer od dedičev legendarnega ameriškega lovca na zaklade Mela Fisherja, ter tako omogočila tudi drugim pustolovcem, da raziskujejo morsko dno. Eni takšnih so tudi Schmittovi, ki imajo družinsko potapljaško družbo, imenovano Booty Salvage.

Schmittovi, ki živijo v Sanfordu, so zaklad iskali več let

Sin Eric je že leta 2002, ko je bil še v drugem letniku srednje šole, našel srebrn krožnik, vreden 25.000 dolarjev. »Jokala sem kot majhno dete,« je ob zadnji najdbi dejala njegova sestra Hillary. »Njegovi žepi so bili polni zlata. Bil je res poseben trenutek: vsi smo samo kričali in jokali od sreče.«

Po zveznih in državnih zakonih bo zaklad shranilo okrožno sodišče. Florida si bo lahko vzela največ 20 odstotkov dragocenosti, ki jih bo nato razstavila v državnem muzeju, ostanek pa si bodo razdelili Schmittovi in Brisben. 

Deli s prijatelji