AKCIJA

Lova je konec: 19-letnega bombaša so prijeli

Objavljeno 20. april 2013 09.33 | Posodobljeno 20. april 2013 15.58 | Piše: P. J.

Takoj po prijetju so ga odpeljali v bolnišnico. Njegovo zdravstveno stanje naj bi bilo resno, vendar ne kritično.

Stric bratov.

BOSTON – Po 28 urah napete iskalne akcije je policistom uspelo prijeti še drugega osumljenca bombnih napadov v Bostonu. Potem ko so prijeli 19-letnega Džoharja Carnajeva, je bostonska policija objavila novico tudi na twitterju: »Prijet je. Lova je konec. Iskanja je konec. Konec je terorja. Pravica je zmagala. Osumljenec je v pridržanju.«

Skrit v čolnu

Džohar je bil po tem, ko so ga prijeli, odpeljan v bolnišnico. Njegovo zdravstveno stanje naj bi bilo resno, ni pa v smrtni nevarnosti. Policija ga je našla, ko se je skrival v čolnu na nekem dvorišču. Lastnik je opazil kri na svojem čolnu, ki je bil spravljen na dvorišču, in o tem nemudoma obvestil pristojne organe. Bombaš pa se ni pustil prijeti in ponovno je prišlo do streljanja.

Na novinarski konferenci so pojasnili, da so uporabili robota, da so odkrili zaščitno folijo s čolna. Opazovali so ga tudi s toplotno (termično) kamero v helikopterju. Ugotovili so, da je zaradi velike izgube krvi v slabem fizičnem stanju. Predvidevajo, da je bil ranjen takrat, ko je bil ubit njegov brat.

Prepričani, da gre za zaroto

Na dan so prišle podrobnosti, da so agenti FBI že leta 2011 obravnavali Džoharjevega starejšega brata Tamerlana, vendar takrat niso odkrili povezav s terorističnimi skupinami. Pogovor so izvedli na prošnjo tuje vlade, saj naj bi se bil Tamerlan pridružil skrajni veji islama in načrtoval, da bo zapustil ZDA in se pridružil skupini islamskih skrajnežev.

Po prejetju 19-letnika pa si je oddahnil tudi njegov oče, ki je sinu sporočil, naj policiji pove čisto vse in naj bo pošten. V tem tednu je bil mladenič večkrat v stiku z očetom, ki živi v Mahačkali v Dagestanu. Govorila sta tudi o tragediji v Bostonu, v pogovorih za ABC pa je njegov oče Anzor Carnajev vseskozi zagotavljal, da je njegov sin nedolžen, in ga pozival, naj se preda in se vrne v Rusijo, kjer naj bi ga čakala lepa prihodnost. Oče je prepričan, da sta njegova sinova žrtev zarote, da sta prijazna mladeniča, 'angela', ki nimata pravih izkušenj z orožjem. V teorijo zarote verjame tudi njuna mati Zubejdat Carnajeva. Meni, da so starejšemu sinu podtaknile krivdo tuje agencije, ker sta bila muslimana. Ruskim medijem je razkrila celo, da so v zadnjih letih agenti FBI večkrat obiskali njihov dom in jim dejali, da je Tamerlan voditelj skupine skrajnežev. Nadzirali naj bi bili vsak njegov korak. 

Bostončani so si oddahnili

Po prijetju je državljane nagovoril tudi predsednik Barack Obama. »Končali smo pomembno poglavje te tragedije,« je dejal. Povedal je, da bodo skušali ugotoviti razloge za tako grozovit napad in to, ali sta napadalca delovala sama. Oddahnili pa so si tudi Bostončani, ki so od ponedeljka, ko je prišlo do eksplozij, živeli v strahu za svoja življenja.  

Deli s prijatelji