ISKANJE

Lov za izgubljenim zakladom

Objavljeno 20. september 2015 16.56 | Posodobljeno 20. september 2015 16.57 | Piše: S. I

Družina Schmitt s svojo barko ob floridski obali išče špansko zlato. Letos so našli za dva milijona zlatnikov in drugih dragocenosti.

Na premcu vihrajoča gusarska zastava zgovorno govori, kaj išče barka družine Schmitt ob floridski obali: špansko zlato. A namesto samokresov in sabelj uporabljajo zemljevide in računalnike. Zlato, ki ga iščejo – in včasih tudi najdejo –, leži na morskem dnu: tovor španskih tovornih ladij, ki so v 17. in 18. stoletju potonile v nevihtah nedaleč od Floride.

Njihovo počasno in natančno delo se pogosto izplača: junija so odkrili na stotine zlatnikov v skupni vrednosti milijon dolarjev. Ti so bili del tovora enajstih španskih ladij, ki so potonile 1715. »Preprosto se ne da opisati občutka, ko na površje izvlečeš nekaj, kar je bilo 300 let na morskem dnu,« pravi 67-letni Rick, glava družine. »Za nami je res odlična, v bistvu rekordna sezona,« dodaja njegov sin Eric, kapitan družinske barke, ki nosi ime Aarrr Booty.

Nevsakdanja družina

A njihovo delo zna biti monotono. Od maja do septembra, ko vreme to dopušča, se z ladjo odpravijo na morje. Eric z uporabo digitalnih zemljevidov in satelitske navigacije izbere cilj, nakar se zasidrajo in s pomočjo posebnih cevi razpihajo pesek na morskem dnu. Tja se nato odpravi potapljač z detektorjem kovin. Če ne najde ničesar, odplujejo na naslednjo lokacijo in vse skupaj se ponovi.

Eric, njegova žena Lindsay, sestra Hillary, oče Rick in mama Lisa si delijo naloge na krovu. »Nismo povprečna družina, ki skupaj gleda filme, prireja piknike in hodi na izlete. Gremo na morje in iščemo zaklade,« pove Eric. »Njihovo iskanje je naporno delo in na vsaki ladji nastanejo napetosti. A ko kaj najdemo, se zavemo, zakaj smo tukaj in kaj počnemo.«

Schmittovi so v letošnji sezoni iz morja potegnili za dva milijona dolarjev starin. Da so se dokopali do skritih dragocenosti, so morali prebrskati veliko smeti, ki se znajdejo na morskem dnu: odvržene pločevinke piva, svinec s starih ribiških mrež, zarjavelo železo.

»Našli smo že vse, od hladilnika do bombe,« razlaga Jonah Martinez, kapitan Capitane, ladje, ki pripada družbi 1715 Fleet – Queens Jewels LLC, ki se ukvarja z iskanjem izgubljenih zakladov. Capitana je julija letos doživela svoj trenutek slave, ko je našla na stotine kovancev, vrednih 4,5 milijona dolarjev. Družba Queens Jewels LLC ima pravico do iskanja bogastva španske flote, ki se je potopila leta 1715, in Schmittovi delajo zanjo kot izvajalci. Če kaj najdejo, morajo družbi izročiti njen delež, zvezna država Florida pa dobi 20 odstotkov vrednosti plena.

Med arheologijo 
in zaslužkom

Dovoljenje za iskanje zlata na morskem dnu ob floridski obali ima trenutno enajst družb. Arheologi pa ne odobravajo tovrstnega lova, saj v tem ne vidijo ničesar znanstvenega. »Večina med nami noče imeti opravka z iskalci zakladov,« pravi Corey Malcolm, arheolog iz Pomorskega muzeja Mela Fisherja v Key Westu, ki je nastal po odkritju zlata s španskih galej, ki so v bližini današnje Floride potonile leta 1622. Trdijo, da lov za zakladom ni znanstveno raziskovanje, motivacija ni znanje, ampak zaslužek, najdbe pa prav tako ne ostanejo enotne, da bi se jih lahko proučevalo.

Eric Schmitt se brani, da brez njihove pomoči ne bi nikoli našli izginulih zakladov, ki se jih zdaj lahko proučuje, fotografira, katalogizira in objavi. »V zadnjih štirih letih smo za arheološko skupnost storili veliko več kot vsi pomorski arheologi na svetu,« je prepričan Schmitt, ki pravi, da cilj njegove družine ni obogateti, ampak pustolovščina. Njegov oče Rick je pred 16 leti prodal uspešno deratizatorsko firmo, da bi uresničil otroške sanje. »Srečo imam. Doslej nismo prodali še nobenega zaklada, ustvarili pa smo si lepo zbirko. To bo moja dediščina za potomstvo.« 

Deli s prijatelji