ISKALI DENAR

Ljudje brez srca zlorabili tragedijo družine Salopek

Objavljeno 14. avgust 2015 21.21 | Posodobljeno 14. avgust 2015 21.21 | Piše: STA, A. L.

Neko žensko so poklicali in dejali, da potrebujejo denar za izpustitev njenega sina. Prek Western Uniona je nemudoma nakazala dva tisočaka.

ZAGREB, ZADAR – Neznana ženska je pretekli teden po telefonu poklicala najmanj štiri ljudi na območju Zadra in se izdajala za hrvaško diplomatko ter zahtevala denar, ki da ga potrebuje, da bi njihove družinske člane rešila iz težav. V enem primeru je dejala, da je bil član družine ugrabljen in da zdaj zanj zahtevajo odkupnino.

Neznanka je med drugim poklicala 62-letnico z območja Zadra in ji dejala, da so njenega sina prijeli policisti v Londonu in da potrebuje denar, da bi ga izpustili. Zaskrbljena mati je prek Western Uniona takoj nakazala 2000 evrov. Potem ko je ugotovila, da se na telefonski številki, s katere so jo obvestili o domnevnih težavah njenega sina, nihče več ne oglaša, je vse prijavila policiji, je poročala Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani.

Splitski časnik dodaja, da so v še najmanj treh drugih primerih državljani posumili, da so žrtev podobne prevare, in neznani ženski niso želeli nakazati denarja.

Ne nakazujte denar

Lažna diplomatka je sicer izbirala družine, katerih nekateri člani so na delu v tujini ali so pomorščaki. Neki ženski se je celo zlagala, da so njenega brata ugrabili in da zanj zahtevajo odkupnino. Verjetno je poskušala izkoristiti dogajanje ob odmevni ugrabitvi hrvaškega državljana Tomislava Salopeka v Egiptu. Neki drugi družini je medtem dejala, da je njihov sin v bolnišnici v Londonu in da potrebuje denar, da bi ga z letalom prepeljali v Zagreb.

Hrvaška policija je opozorila državljane, naj ne nasedajo telefonskim klicem neznanih oseb in še posebej, naj ne nakazujejo nobenega denarja, saj obstaja velika verjetnost, da gre za prevaro.

Deli s prijatelji