PICASSO

Ljubica za 55 milijonov

Objavljeno 30. junij 2016 22.41 | Posodobljeno 30. junij 2016 22.40 | Piše: U. S.

Picassova kubistična slika postavila svetovni rekord na dražbi. Sliko so zadnjič dražili leta 1973, takrat je šla za 340.000 funtov.

Pablo Picasso

LONDON – Picassova Femme Assise, ki jo je naslikal poleti 1909, ko je potoval v špansko vas Horta de Ebro, kamor je bilo mogoče priti le na mulinem hrbtu, so na dražbi hiše Sotheby’s v Londonu prodali za 43,3 milijona funtov (55,8 milijona evrov). Mojstrovina je tako postala najdražja slika, prodana v zadnjih šestih letih v Združenem kraljestvu, hkrati je to svetovni rekord za katero koli kubistično delo.

Ko se je začela dražba slike, ki jo je Pablo Picasso naslikal pri 27 letih, zanimanja ni manjkalo. Umetniško delo, ki velja za eno najveličastnejših in najboljših Picassovih portretov – upodobil je svojo ljubico Fernande Olivier –, je prav ta avkcijska hiša v Londonu zadnjič dražila leta 1973, takrat so iztržili 340.000 funtov. »Desetletja so minila, odkar je bila kubistična slika takega kalibra na dražbi,« pravi Helena Newman, sovodja oddelka za impresioniste in moderno umetnost pri Sotheby’s. »Skoraj vsa pomembna dela tega obdobja so v mednarodnih muzejih in institucijah.« Dražba je dokaz, da se je mednarodni trg umetnin okrepil, da je še kako živ in tudi žilav, pravi Newmanova, zbiratelji prihajajo iz vse Evrope, Azije in Južne Amerike.

No, rekorder med na dražbi prodanimi Picassovimi deli ostaja slika Ženske iz Alžira (različica O), ki jo je mojster naslikal leta 1955, dražbena hiša Christie’s pa jo je lani prodala za neverjetnih 179,4 milijona dolarjev (okoli 158 milijona evrov). Drugo najdražje delo, prodano na tokratni dražbi, je portret Amedea Modiglianija Jeanne Hébuterne, zanj so iztržili 38,5 milijona funtov (okoli 50 milijonov evrov). Lani je hiša Christie’s Modiglianijevo sliko prodala za 170,4 milijona dolarjev (148 milijona evrov).

Deli s prijatelji