ROMANTIKA

Ljubezen podira ograje

Objavljeno 14. junij 2014 18.38 | Posodobljeno 14. junij 2014 18.39 | Piše: U. S.

Francoska policija je zaradi ključavnic ljubezni, pripetih na Pont des Arts, evakuirala most.

Tudi v ljubezni obstajajo meje, prek katerih ne gre stopiti.

PARIZ – Čeprav večina meni drugače, se lahko tudi preveč ljubezni včasih izkaže za slabo – prav to so ta konec tedna ugotovili v mestu ljubezni, Parizu. Zaradi tisočerih ključavnic ljubezni, s katerimi si zaljubljenci izkažejo ljubezen – običaj se je razširil tudi pri nas –, se je zrušil del ograje, hoja po mostu pa je tako postala nevarna.

Zaljubljenci, ne le Francozi, tudi turisti, v Parizu zlasti radi obiščejo Pont des Arts (v Ljubljani je priljubljen Mesarski most) in svojo ljubezen zapečatijo s ključavnico, ki jo pripnejo na ograjo, ključek pa odvržejo v Seno. V nedeljo zvečer je morala posredovati policija, ki je evakuirala most v središču Pariza, saj se je pod težo ljubezni, torej ključavnic, zrušilo 2,4 metra ograje. Ko so z mostu spravili še zadnjega človeka, so ga zaprli za obiskovalce. Prihiteli so lokalne oblasti in arhitekt ter si ogledali škodo in ugotavljali, kaj in kako.

Pont des Arts se razteza nad Seno tik pred slavnim muzejem Louvre in je daleč naokoli znan po ključavnicah ljubezni. Pojav, nad katerim so seveda izjemno navdušeni obiskovalci od blizu in daleč, kajpak povzroča obilo preglavic mestni oblasti, ki bi ji bilo bolj všeč tako izkazovanje ljubezni, s katerim bi bilo manj težav z varnostjo, da o estetiki niti ne govorimo. Mlada Američana, ki živita v Parizu, sta zbrala na tisoče podpisov za peticijo, ki sta jo začela marca in s katero pozivata mesto, naj odstrani ključavnice, češ da so grozno grde in ne nazadnje povzročajo tudi škodo mostovom.

Na tem pariškem mostu so se prvič pojavile 2008. (od tistikrat se je obešanje ključavnic razširilo drugam, denimo v Nemčijo in na Kitajsko, še posebno priljubljeno pa je menda v Italiji), zdaj je ograja po vsej dolžini (150 metrov) prekrita s ključavnicami, in čeprav je ta most najbolj priljubljen za zaklepanje ljubezni, se je norost s ključavnicami razširila še po drugih mostovih v Parizu pa tudi drugje: nedavno so jih z Eifflovega stolpa odstranili štirideset. 

Deli s prijatelji