FILMSKO

Ljubezen, ki je preživela dva umora

Objavljeno 13. maj 2012 12.30 | Posodobljeno 13. maj 2012 12.30 | Piše: Irena Divković Milanović

Zgodba slovenske vizažistke Anite Roganović in enega najprivlačnejših igralcev nekdanje Jugoslavije Žarka Lauševića.

Anita Roganović je slovita slovenska filmska vizažistka, ki so jo najeli za urejanje junakov iz številnih hollywoodskih uspešnic, na primer Spidermana 2, prvega filma Seks v mestu in priljubljene nadaljevanke Opravljivka.

Na IMDB, ki velja za najzanesljivejšo spletno bazo filmov, najdemo osebne podatke o Aniti Laušević, rojeni Milivojević, ki pa večinoma uporablja priimek Roganović; poročena je s slovitim črnogorskim igralcem Žarkom Lauševićem, ki so ga v domovini obsodili za dvojni umor. »Žarka je v Ameriki 2001. doletela obsodba za povišano kazen za dvojni umor, zaradi česar je začel bežati pred zakonom. Srbska tiralica v ZDA ni veljala, a so mu čez čas potekli srbski dokumenti, ki pa jih tam ni mogel podaljšati, tudi vizuma ni mogel dobiti, zato je uradno ilegalec. Anita je takrat imela ameriško državljanstvo že dolgo časa, a se zaradi moža ni hotela preveč izpostavljati in je zato začela uporabljati drug priimek,« je pred leti pojasnil znanec vizažistke.

Usodni streli

Žarko sicer velja za enega najslovitejših in najprivlačnejših igralcev nekdanje Jugoslavije, njegova kariera pa je bila uspešna vse do usodnega dogodka 1993., ko je v Podgorici s streli iz pištole ubil dva mladeniča, stara 19 in 20 let, tretjega pa je ranil. Anita je imela pred vojno kariero v Srbiji, z Žarkom pa se je poročila 1999., potem ko je po štirih letih prišel iz zapora in se ločil od prve žene Maje. V ZDA je bil kot begunec, ker se je izognil služenju na novo dosojene kazni. Primoran je bil delati tudi na gradbiščih, leta 2009 pa so ga tamkajšnje oblasti prijele zaradi potečenega vizuma, a ga kmalu izpustile, ker je bil v zakonu z ameriško državljanko.

Konec leta 2011 je znova zapolnil časnike, saj ga je Boris Tadić sklenil pomilostiti. »Ne potrebujem pomilostitve, saj ta ne bo spremenila tiste nesreče. Še vedno nisem svoboden. Človek, ki je nekoga ubil, ne more nikoli več biti svoboden,« je predsednikovo odločitev komentiral igralec, vprašanje pa je, ali bo pomilostitev vzdržala, kajti obsodilo ga je črnogorsko sodišče, ne pa srbsko.

Igra tudi sin

Laušević je med svojim mučnim bivanjem v ZDA napisal knjigo, ki je v Srbiji postala prava uspešnica: govori o njegovi usodi po umoru v kavarnici Apple, prvem zakonu z Majo, v katerem sta se mu rodila dva otroka, ki sta ravno tako odraščala v ZDA, o Aniti, ki jo je spoznal že prej, a se je ona potem poročila z drugim. Življenje ju je znova povezalo, potem ko je prišel iz zapora in mu je prva žena obrnila hrbet. Anita in Žarko živita v New Yorku, pred nakupom lastne nepremičnine pa sta se pogosto selila, kar je bilo zaradi Žarkovega nezakonitega statusa zelo oteženo, na naslovih je bila vedno prijavljena le Anita. Registri kažejo, da sta živela v štirih najetih stanovanjih, razkrivajo pa tudi kupoprodajno pogodbo z dne 18. maja 2006, ko se je Anita podpisala kot lastnica stanovanja v Bronxu. Za nakup se je zadolžila pri Commerce Banki za 93.288 dolarjev. Nepremičnina je opisana kot studio, za njuno stavbo pa velja, da so vsa stanovanja v njej vredna od 220.000 do 240.000 dolarjev.

Žarkov sin iz prvega zakona Dušan, rojen leta 1990, je tudi začel igrati. Pred kamere je stopil že pri treh letih, potem pri sedmih, tekoče govori angleško, znan pa je po vzdevku The Duchmeister po junaku iz filma Captain Planet, v katerem je igral. Njegov oče je v knjigi zapisal, da sin živi v Beogradu, hči Asja pa še vedno v ZDA, Dušanovo ime pa je mogoče izslediti v chicaškem arhivu zaradi strokovne študije, ki jo je opravil decembra 2011. Lauševićeva prva žena od selitve v ZDA živi v Illinoisu, tako da tudi Asja danes največ časa preživi v Chicagu. Mimogrede – Maja se je čez lužo tudi poročila, tako da se zdaj piše Lausevic Culafic, dela pa pri zavarovalnici v predmestju Chicaga.

Laušević je s knjigo zaslužil že 200.000 evrov, s katerimi naj bi poplačal vse dolgove in pripomogel k skromnemu družinskemu proračunu: z Anito sta si namreč težko privoščila varuško za svojo hčer, tako da je prav on doma z deklico preživel največ časa. Zakonca sta v New Yorku 21. junija 2010 vložila tožbo proti odvetnici Stephanie H. Yutkin, strokovnjakinji za imigracijsko pravo, zastopa pa ju prav tako uveljavljeni Timothy Griffin. Kakor koli že, ljubezen med Anito in Žarkom je preživela že dva umora, zapor, ilegalo, pregon, pomilostitev, tako da je zdajšnji sodni proces zanju verjetno mačji kašelj.

Deli s prijatelji