GABON

Levi se vračajo

Objavljeno 24. marec 2015 22.35 | Posodobljeno 24. marec 2015 22.41 | Piše: S. I.
Ključne besede: lev Gabon

Med proučevanjem šimpanzov so skrite kamere v gabonski savani posnele leva, prvega v zadnjih dveh desetletjih.

Se kralj živali po dvajsetih letih vrača v Gabon?Foto: Reuters

V Gabonu so prvič v skoraj dvajsetih letih opazili leva, kar naravovarstvenikom daje upanje, da se te velike zveri, potem ko so jih prignali do (roba) izumrtja, vračajo v to afriško državo. Še v sredini prejšnjega stoletja so se v stotnijah ponosno sprehajale po osrednji Afriki, dokler niso divji lovci in krčenje naravnega življenjskega prostora na račun urbanizacije zdesetkali njihovega števila.

Zdaj pa so skrite kamere, ki so jih na planoti Bateke na jugovzhodu Gabona postavili za namen proučevanja življenja šimpanzov, od letošnjega januarja že trikrat posnele odraslega leva, je povedal dr. Philipp Henschel, koordinator programa za te zveri pri organizaciji za zaščito živali Panthera. »Sprva kar nisem mogel verjeti. Takoj ko je bilo mogoče, sem šel postavit dodatne kamere,« je povedal novinarjem Reutersa in dodal, da so pri Pantheri že začeli raziskovati, ali je v Gabon prišel še kateri.

Kakor je povedal dr. Henschel, levi živijo le nekaj sto kilometrov proč v sosednji Demokratični republiki Kongo. Najverjetneje je kateri izmed njih preplaval reko Kongo in se odpravil v gabonsko savano. Levji samci so po navadi samotarji, ki med iskanjem samice prepotujejo velike razdalje. Henschel je še dodal, da pri Pantheri razmišljajo, da bi leva poimenovali po gabonskem predsedniku Aliju Bongu, znanem ljubitelju velikih mačk, ki je imel nekoč celo udomačenega tigra.

Deli s prijatelji