SVET ŠTEVILK

Letališki žur za nekaj ur

Objavljeno 06. oktober 2014 19.11 | Posodobljeno 06. oktober 2014 19.12 | Piše: T. P.

Verjetno ni nič bolj mukotrpnega kot dolge ure ždeti pod živce parajočo fluorescentno svetlobo letaliških luči. Se utrujeno, z željo po domači postelji in kopalnici v srcu prekladati z enega sedeža na drugega in zdolgočaseno pogledovati, koliko ur mora še preteči do našega poleta.

Prenovljeni potniški terminal.

Edino razvedrilo ponuja pohajkovanje po letaliških trgovinicah, pogosto z navitimi cenami, ki nam pošteno osušijo denarnico. A tudi ti časi počasi minevajo, saj se večja in bolj prometna letališča spreminjajo že skoraj v mesta v malem s pestro, raznoliko, včasih pa že malce čudaško ponudbo za preganjanje časa.

1. Singapur, Changi: čakanje na enem najbolj prometnih in najboljših letališč na svetu mine še prehitro. V treh kinodvoranah se 24 ur na dan vrtijo hollywoodske uspešnice, videoljubitelji se lahko pomerijo v igranju igric s konzolami playstation in xbox, v vsakem kotičku pa se lahko priklopite tudi na brezplačni brezžični internet. Za malce razvajanja se odpravite na masažo ali pedikuro s terapevtskimi ribicami garra rufa, ljubitelji narave pa se sprehodite po katerem izmed petih vrtov z izobraževalno noto – po hiši kaktusov, orhidej, sončnic, po začaranem vrtu ali hiši metuljev z več tisoč metulji in prek 200 vrstami mesojedih rastlin.

2. Hongkong: glavno letališče prav nič ne zaostaja za singapurškim, vsaj glede zabave ne. Vaši čuti bodo namreč podivjali v tamkajšnjem kinu 4-D, največjem v Aziji, poskrbljeno pa je tudi za ljubitelje videoigric, saj se lahko pomerite v virtualnem smučanju ali košarkarski tekmi. Če pa si želite ude malce bolj pretegniti, se odpravite na golf igrišče z devetimi luknjami – ob čemer je za opremo seveda poskrbljeno.

3. São Paulo, Guaruhos: čemu ne bi potovanja združili z malce skrbi za lastno zdravje? Znotraj brazilskega letališča je namreč zobna klinika, kjer vam zobe ne le pobelijo, ampak lahko tam zakrpate tudi morebitne luknjice, si očistite zobni kamen ali svoje zobovje celo slikate. Kar denarnico stanjša za 40 do 60 ameriških dolarjev.

4. Seul, Incheon: osrednje južnokorejsko letališče si ni zaman prislužilo lente najboljšega na svetu, kar devetkrat po vrsti! Ne le da se baha z zasebnimi spalnimi sobanami, toplicami, notranjimi vrtovi, kjer dehtijo vonjave iglavcev in divjega cvetja, ter igralnico, med poleti se lahko razgibate tudi na igrišču za golf z 18 luknjami ali na notranjem drsališču iz umetnega ledu, na katerem si niti ob padcu ne zmočiš oblačil. V dveh kinih predvajajo filme in oddaje v sedmih jezikih, kulturni sladokusci pa se lahko podrobneje seznanijo s korejsko kulturo v pravem muzeju z artefakti, starimi tudi 5000 let, in si mimogrede ogledajo še umetniške nastope ali se na delavnicah poglobijo v hanji, starodavno prakso umetnosti izdelovanja papirja.

5. Pittsburg: strelišča postajajo v Ameriki vse bolj priljubljena, v luči tega pa so na pittsburškem letališču že lani uvedli dejavnost, kakršne svet verjetno še ni videl. Že drugo leto zapored so izžrebali 157 srečnežev, ki jim je v lovski sezoni, med 5. oktobrom in 11. januarjem, na območju letališča dovoljeno loviti divjad. Sicer le z lokom, brez strelnega orožja, a vendar imata obe strani korist – izžrebani potniki, ki se prijavijo na svojstveno loterijo, se med čakanjem na polet kratkočasijo, letališče pa ima manjše stroške z odstranjevanjem zablodele divjadi.

6. Amsterdam, Schiphol: med zanimivejšimi evropskimi letališči verjetno izstopa amsterdamsko, kjer si ljubitelji umetnosti lahko napasejo oči, seveda brezplačno, v veji slovitega muzeja Rijksmuseum. V nizozemsko literaturo in zgodovino se poglobite v tamkajšnji knjižnici s 1200 knjigami, prevedenimi v 29 jezikov. Pred tremi leti so ponudbo nadgradili še z mizami za piknik v senci 130 let starega drevesa, svoje elektronske napravice pa napolnite s poganjanjem kolesa in se nato okrepčate v baru, kjer lahko vdihavate kisik.

 

Deli s prijatelji