PREMOŽENJE GANGSTERJEV

Letala, jahte in čevlji na prodaj

Objavljeno 19. marec 2017 14.55 | Posodobljeno 19. marec 2017 14.57 | Piše: S. I.

Britanska policija je lani prodala za več kot 5,6 milijona evrov zaseženega gangsterskega premoženja, od česar so polovico prejeli notranje ministrstvo, sodišča in tožilstvo.

Kentska policija je za zaseženo jahto iztržila 110.000 evrov. Foto: SWNS.com

Otoški policisti so lani zbrali več kot pet milijonov funtov (5,6 milijona evrov) s prodajo zaplenjenega premoženja kriminalcev, med katerim so bili športni avtomobili, luksuzne jahte, manjša letala in celo orožje. A prav prodaja zaplenjene robe se je znašla v središču političnega prepiranja, saj policija zahteva, da mora večji del zaslužka v njeno blagajno, da bo lahko zagotovila pošteno plačilo možem postave, ki v službi redno tvegajo svoja življenja. Trenutno mora polovico vsote nakazati notranjemu ministrstvu, sodiščem in tožilstvu. Toda Anthony Stansfeld, šef policijske uprave Thames Valley, je prepričan, da bi ves zaslužek morali dobiti policisti.

Dobra prodaja

Policija okrožja Leicestershire je od leta 2009 samo s prodajo zaplenjene robe prek ebaya zaslužila milijon in sedemsto tisoč evrov, pri čemer je za dvosedežno ultralahko letalo zenair zodiac dobila 19.700 evrov. Kentska policija je zbrala 110.000 evrov s prodajo luksuzne jahte, na kateri so leta 2015 našli več kot tono kokaina, ki bi bil na ulici vreden 57 milijonov.

V Staffordshiru je policija prodala štiri beemveje, tri audije in celo nekaj opek zlata, še ta mesec pa bo na dražbi za osem tisočakov šibrovk in polavtomatskih pušk. V Merseysidu so policisti za 39.000 evrov prodali šest luksuznih ur rolex in omega, pri čemer so za enega od rolexov, okrašenega z diamanti, dobili 18.000 evrov. Prodali so tudi več Guccijevih in Louboutinovih čevljev za 5400 evrov.

Denar naj se vrne na lokalno raven

Vodja policijske uprave zahodnega Yorkshira Mark Burns-Williamson bi rad videl, da bi se več denarja vrnilo v lokalne policijske postaje: »Rad bi tudi videl, da bi skupnosti, ki so najbolj trpele zaradi kriminalcev, dobile nekaj nazaj. Gre za opremljanje policistov z ustrezno opremo, ki jo potrebujejo pri lovu na velike kriminalce. Kiberkriminal in trgovina z ljudmi sta v porastu in za boj proti temu potrebujemo posebne vire.« V tem delu Britanije je vlada od leta 2010 znižala policijske proračune za 160 milijonov evrov in odpustila več kot 2000 policistov.

V regiji Thames Valley so policisti lani prodali za skoraj 138.000 evrov beemvejev, pri čemer so za model M6 dobili skoraj 69 tisočakov, prodali pa so tudi za 40.000 evrov nakita. Anthony Stansfeld pripomni: »Ne vem, kako se porabi denar, ki gre v ministrstvo, a zagotovo se ne vrne v lokalne policijske postaje.«

Obstajajo pa tudi nasprotniki ideje, da bi ves denar od prodanega zaplenjenega premoženja kriminalcev obdržale policijske postaje. Michael Levi, profesor kriminologije na univerzi v Cardiffu, se boji, da bi to privedlo do tega, da bi policija izbirala primere le zaradi dobička: »Zagotovo si ne želimo, da bi policija prioritete določala glede na to, kateri kriminalci imajo več denarja, in ne glede na to, kateri storijo najhujša kriminalna dejanja, kar ni nujno enako.« 

Deli s prijatelji