NESRAMNO BOGATO

Lestvica: najbogatejši še bogatejši, kot so bili lani

Objavljeno 05. marec 2014 18.30 | Posodobljeno 05. marec 2014 18.30 | Piše: P. J.

Vas zanima, kdo je najpremožnejši?

Bill Gates je že 19. leto zapovrstjo najpremožnejši Američan.

Bill Gates, ustanovitelj Microsofta, je najbogatejši zemljan. Po podatkih revije Forbes, ki je objavila letni seznam najbogatejših ljudi, je njegovo premoženje vredno kar 55,2 milijarde evrov, v primerjavi z lanskim letom pa je Gates svoje premoženje še povečal za nekaj več kot sedem milijard. Gates je v samem vrhu najbogatejših že 15 od 20 let, odkar objavljajo tovrstno lestvico.

Trije najbogatejši

Na drugem mestu se je znašel telekomunikacijski mogotec Mehičan Carlos Slim Helu, ki ima približno tri milijarde manj kot Gates, tretji pa je lastnik znane trgovske verige Zara Amancio Ortega. Sicer pa tokratno lestvico najbogatejših zaznamuje rekord, saj se je nanjo uvrstilo največ milijarderjev doslej – 1645. 

Med najbogatejših 20 so se uvrstili tisti, katerih premoženje je večje od 22,52 milijarde evrov, lani pa je imel 'najrevnejši' med 20 najbogatejšimi 'le' 16,71 milijarde evrov. 

Zaslužkarski Facebook

Med velikimi zaslužkarji je tudi ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg. Njegovo premoženje se je namreč podvojilo. Z 20,7 milijarde vrednim premoženjem je pristal na 21. mestu. Ustanovitelja WhatsAppa Jan Koum in Brian Acton sta po zaslugi Zuckerberga, ki je kupil njuno aplikacijo za 13,8 milijarde, na 202. in na 551. mestu. Na seznamu najbogatejših se je znašla tudi direktorica Facebooka Sheryl Sandberg.

Sicer pa največ bogatašev prihaja iz Amerike  – 492. Na drugem mestu je Evropa, kjer živi 468 milijarderjev, v Aziji pa jih je 444. Na lestvici pa so se prvič pojavili tudi državljani Alžirije, Litve, Tanzanije in Ugande. Nigerijec Aliko Dangote je prvi Afričan, ki se mu je uspelo prebiti med 25 najbogatejših. Njegovo premoženje ocenjujejo na 18,16 milijarde evrov.

Družina posestnika Geralda Grosvenorja je najbogatejša britanska družina na lestvici, njeno premoženje pa ocenjujejo na nekaj manj kot 10 milijard evrov.

 

Deli s prijatelji