NE USTREZA CERKVI

Lepo učiteljico verouka odpustili

Objavljeno 19. marec 2016 22.45 | Posodobljeno 19. marec 2016 22.45 | Piše: U. S.

Dunajčanka toži nadškofijo, ker je ostala brez službe.

DUNAJ – Avstrijska učiteljica je vložila tožbo proti Cerkvi: najprej so komentirali njen videz, potem pa jo odpustili, ko se je ločenka znova poročila. Bila je učiteljica verouka, cerkev pa ji je zlomila srce!

Susanne Brandtner-Hafner, 38 let ima, se je odpovedala dobri službi v zasebnem sektorju, da je lahko delala v državni osnovni šoli kot veroučiteljica. »Vernica sem, iz družine učiteljev, in vedno sem hotela učiti otroke,« pravi. Dunajčanka pravi, da je bila presrečna in navdušena, ko so ji ponudili službo, na semenišču je opravila tri leta neplačanega šolanja, izpite je naredila z odliko. Brandtner-Hafnerjeva, ki skrbi za svoj videz in je ponosna nanj, pravi, da je zaznala zlobne komentarje in ogovarjanje, a se na to ni ozirala, raje se je posvetila delu na dveh osnovnih šolah – poučevala je prvošolčke, šestletnike –, ki ga je, kot pravi, opravljala s srcem.

Potem pa se je ločena Brandtner-Hafnerjeva avgusta lani spet poročila, nekaj mesecev pozneje je sledil inšpekcijski nadzor, med katerim, pravi, jo je inšpektor verbalno nadlegoval; učiteljica se je zlomila in bila nekaj časa na bolniški, v tem času pa ji niso obnovili pogodbe za delo. »Takega ponižanja dotlej še nisem doživela,« je povedala. Poiskala je pomoč odvetnice Astrid Wagner, 10.000 evrov odškodnine zahteva od dunajske nadškofije, a ta odgovornosti ne sprejema, pravi Andrea Pinz, vodja urada za izobraževanje pri dunajski nadškofiji. Pojasnjuje, da specializirani inšpektorji redno obiskujejo vse učitelje v razredih, da bi zagotovili kar najvišjo kakovost poučevanja, obenem pa učitelji tako dokazujejo svoj napredek, kar je zlasti pomembno za začetnike. Videz in vnovična poroka nista povezana z inšpekcijskim nadzorom, ki je bil sicer pozitiven, le eno šibko točko so izpostavili, in sicer način poučevanja. Če bi obstajala težava, pravijo, smo vedno odprti za pogovor, zakaj je učiteljica ravnala, kot je, in zakaj v inšpekciji vidi nadlegovanje, ne vedo. 

Deli s prijatelji