BONUSI IN NAGRADE

Lepo je biti delavec Volkswagna

Objavljeno 28. maj 2013 16.38 | Posodobljeno 28. maj 2013 16.39 | Piše: STA, D. P.

Gre za vplačilo enkratne vsote 300 evrov v drugi pokojninski steber podjetja. Če pa želi kateri od zaposlenih enkratno izplačilo na račun, bo prejel 275 evrov bruto.

Na prvem mestu se je znašel Volkswagenov Golf. Za mesec julij je bilo prodanih kar 37 847

WOLFSBURG – Vodstvo avtomobilskega velikana Volkswagna in sindikat IG Metall sta dosegla plačni dogovor, ki v prihodnjem 20-mesečnem obdobju predvideva dvig plač zaposlenih v tovarnah nekdanje Zahodne Nemčije. Septembra se bodo plače zvišale za 3,4 odstotka, julija prihodnje leto pa še za 2,2 odstotka. Poleg tega bodo delavci prejeli še poseben bonus.

Za 100.000 delavcev

Dogovor pokriva okoli 100.000 Volkswagnovih delavcev, ki jih zastopa IG Metall kot eden najmočnejših nemških sindikatov. Gre za zaposlene v šestih proizvodnih obratih na ozemlju nekdanje Zahodne Nemčije in finančni roki podjetja Volkswagen Financial Services.

Plačni dogovor bo veljal 20 mesecev. Julija in avgusta bodo delavci prejemali nespremenjene plače, od septembra naprej bodo 10 mesecev na račune dobivali za 3,4 odstotka višje prejemke, z julijem prihodnje leto pa se bodo njihove plače za nadaljnjih osem mesecev zvišale še za dodatnih 2,2 odstotka.

IG Metall je v plačnih pogajanjih sprva zahteval 5,5-odstotno zvišanje plač za 12-mesečno obdobje, a so v sindikatu na koncu pristali na dogovor, ki temelji na širšem panožnem plačnem dogovoru, ki predvideva 3,4-odstotno povišanje plač z julijem in nadaljnji 2,2-odstotni dvig maja prihodnje leto.

Tudi bonus jim ne uide

Volkswagnovi zaposleni bodo glede na rekordne poslovne izide največjega evropskega avtomobilskega proizvajalca prejeli še poseben bonus. Gre za vplačilo enkratne vsote 300 evrov v drugi pokojninski steber podjetja. Če pa želi kateri od zaposlenih enkratno izplačilo na račun, bo prejel 275 evrov bruto.

Tako na sindikalni kot na delodajalski strani so z dogovorom zadovoljni. Vodstvo podjetja ocenjuje, da so s tem panožni dogovor, ki velja za 3,7 milijona delavcev, občutno izboljšali, v IG Metallu pa imajo malenkostne pomisleke le glede dolgega trajanja plačnega dogovora. Bojijo se, da bi se v vodstvu iz različnih vzrokov vmes premislili. Strani bosta sporazum proučili maja prihodnje leto.

Rekordna bera

Volkswagnovi poslovni izidi so bili lani rekordni. Kljub krizi v Evropi je uspelo koncernu na račun večje prodaje v Aziji in ZDA dobiček okrepiti za 40,9 odstotka, na 21,7 milijarde evrov. Prihodki so se povečali za 20,9 odstotka, na 192,7 milijarde evrov, prodaja pa za 12,2 odstotka, na 9,2 milijona prodanih vozil.

Deli s prijatelji