RAZSTAVA

Legenda na Dunaju

Objavljeno 20. junij 2017 11.43 | Posodobljeno 20. junij 2017 11.43 | Piše: T. P.

V galeriji We Light razstava predstavnika humanistične fotografije, Bruce Davidson se potopi v življenje portretirancev.

Shod borcev za človekove pravice z Martinom Luthrom Kingom Jr. na čelu, kot ga je videl Davidson. Foto: youtube

S sten dunajske galerije WestLight bodo do 13. avgusta zrle usode ljudi. K našim sosedom namreč s svojo retrospektivo prvič prihaja legendarni fotograf Bruce Davidson, eden najvidnejših članov slovite fotografske agencije Magnum Photos, ki je morda najvplivneje (so) oblikoval žanr fotografskih reportaž o subkulturah in marginalnih družbenih skupinah. Fotografija ni zgolj slika. Pripoveduje zgodbe in razgalja usode, kar s pretanjenim občutkom in ostrim očesom že desetletja počne ameriški starosta fotografije Davidson, ki se je pri lovu na utrinke, ki govore na tisoče besed, potopil v življenje junakov svojih fotografij.

Davidson je lovec na utrinke, ki govore na tisoče besed.

Več mesecev je, denimo, preživel z mladimi člani brooklynske tolpe, se z njimi družil v barih, parkih in trgovinah ob nenehnem spremstvu brezupa in drog, kar je rodilo eno njegovih najprepoznavnejših serij Brooklyn Gangs, s katero se je predstavil tudi v newyor- škem muzeju moderne umetnosti MoMa. In z delom katere prihaja tudi na Dunaj. Ob tem pa še vse drugo, od njegove prve serije The Walls, ki je nastala med služenjem vojaškega roka, do najnovejše Nature of Los Angeles. V posebnem odseku pa še izbor del, plod njegovega dela za modne in turistične revije (tudi posnetki Marilyn Monroe), s čimer si je financiral fotografske podvige.

Deli s prijatelji