KRVOSKRUNSTVO

Legaliziran incest na Hrvaškem?

Objavljeno 26. maj 2010 13.11 | Posodobljeno 26. maj 2010 13.11 | Piše: Ja. B.

Incest, igra za vso družino?

Najstarejšo hčer, takrat še mladoletno, je menda spolno zlorabljal še v obdobju Jugoslavije.
Po temu predlogu se kazensko ne bi preganjalo polnoletnih oseb, ki so ožji sorodniki in imajo med seboj spolne odnose. Tako bodo smeli imeti brat in sestra, oče in hčerka ali mama in sin seksualno razmerje, pod pogojem, da v to vstopajo pri zdravi pameti in s svobodno voljo. V delovni skupini, v kateri je kar osem rednih profesorjev prava in tudi odvetniki, tožilci in sodniki, se še niso odločili, ali bodo predlog formulirali in ga poslali zakonodajalemu telesu v proučitev.


Dr. Velinka Grazdanić iz pravne fakultete na Reki pravi, da se postavlja odprto vprašanje, ali je na Hrvaškem dozorel čas, da se dekriminilizira tovrstno početje. Vodja delovne skupine dr. Ksenija Turković in predstojnica katedre za kazensko pravo na pravni fakulteti v Zagrebu pravi, da se v vse več državah pojavlja trend opuščanja kaznovanja incesta med polnoletnimi osebami. Meni, da bi Hrvaška morala temu slediti. Zagovornica tega predloga tudi pravi, da pri prostovoljnem spolnem odnosu dveh polnoletnih sorodnikov ni nobene žrtve. Ogrožena je le javna morala.


Hrvaška je tradicionalno katoliška država. Zagrebška nadškofija se je ogradila od tega vprašanja in nima komentarja. Vsa vprašanja o tej tematiki je prevalila na hrvaško škofovsko konferenco, kar se tiče predpisov Cerkve, pa na zakonik kanonskega prava.
Deli s prijatelji