VOŠČENA LUTKA

Ledeno truplo: po 30 letih našli pogrešano

Zasul jo je plaz na najvišji gori Evrope.
Fotografija: Po 31 letih so našli pogrešano alpinistko. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Po 31 letih so našli pogrešano alpinistko. FOTO: Youtube

KISLOVODSK – Na najvišjem vrhu Evrope, ruski gori Elbrus (5642 m), je skupina turistov naletela na ženske posmrtne ostanke. Prizor je bil šokanten, truplo je bilo prekrito z ledom in na videz kot voščena lutka. Izkazalo se je, da gre za pogrešano rusko alpinistiko Jeleno Basikino, ki jo je sicer plaz na tem območju zasul leta 1987, torej pred več kot 31 leti. Prvič se je zgodilo, da so kakšnega pogrešanca našli po toliko letih.


Reševalci so ob truplu našli letalsko karto od Moskve do planinske postojanke, z datumom 10. april 1987, pa tudi njen potni list Sovjetske zveze in še nekaj drugih osebnih stvari. Jelena je skupaj še s šestimi alpinisti umrla pod plazom.

Najdba je bila seveda velik šok tudi za njeno družino, ki ves ta čas ni vedela, kaj se je zgodilo z njo. Svojci so povedali, da so se najbolj bali, da jo je kdo ugrabil in jo v tem nevarnem delu Kavkaza zadrževal kot talko. Zelo so si želeli, da bi ji priredili dostojen pogreb. Njena mati je sicer umrla kmalu po njenem izginotju

»Vsa ta leta smo čakali, da bi jo našli. Poskušali smo izvedeti, kaj se je zgodilo, najbolj smo se bali, da so jo ugrabili,« je povedal njen sorodnik Jevgenij.

Jelena je bila ob izginotju stara 36 let, ni bila poročena niti ni imela otrok. Gore so bile njena velika ljubezen. Z njo je umrla tudi najboljša prijateljica Valentina


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije