OBSOJEN

Lažni Rockefeller je umoril lažnega špijona

Objavljeno 12. april 2013 19.52 | Posodobljeno 12. april 2013 19.54 | Piše: Emanuela Bubanj

Prevaranta, ki se je izdajal tudi za člana bogataške rodbine, so obsodili umora.

Vrsto let je živel kot Clark Rockefeller in se izdajal za dediča premoženja slovite družine, danes pa je znan kot prevarant in morilec. Christiana Karla Gerhartsreiterja so obsodili umora iz leta 1985, ko naj bi hladnokrvno pokončal 27-letnega sina svoje stanodajalke iz Kalifornije: Johna Sohusa naj bi iz neznanega razloga umoril in zakopal na vrtu, potem pa izginil. Koliko je zgodba resnično zapletena, se je izkazalo šele pred dvema letoma, ko je policija z DNK potrdila, da okostje, ki ga je novi lastnik hiše leta 1994 odkril med deli na zemljišču, na katerem je nameraval postaviti bazen, resnično pripada pogrešanemu Johnu. Tudi življenje tega je bilo vse prej ko vsakdanje; leta 1985 naj bi z ženo Lindo uradno zapustil dom in odšel neznano kam, materi pa prišepnil, da se odpravljata na dolgo potovanje, kjer bosta kot agenta pod krinko delovala za ameriško tajno službo. Zgodba je mater tako navdušila, da je o sinovem in snahinem izginotju molčala še skoraj deset let, dokler niso na njenem vrtu odkrili moškega okostja in namignili, da bi bil to lahko pogrešan sin, ki da nikakor ni bil član tajne službe ali katere koli druge ameriške varnostne organizacije. Identifikacija je potekala kar sedemnajst let, saj se je izkazalo, da je bil John posvojen, zato forenziki vzorcev niso mogli primerjati z družinsko bazo: to so opravili šele pred dvema letoma, ko so končno izsledili njegovo biološko sestro, ki je s svojim DNK potrdila identiteto žrtve.

Primer pa se je seveda zapletel že prej pri iskanju morebitnega morilca. Je to morda Linda, skrivnostna žena, ki je Johna umorila, potem pa sama izginila? Ali je tudi sama žrtev morilca, ki je njeno truplo pač skril drugam, daleč od moževega? Je morda Johna zapustila še pred umorom, je mogoče sostorilka? Ta vprašanja verjetno ne bodo nikoli odgovorjena, policija pa se je v četrt stoletja ravno tako pošteno namučila, da je izsledila podnajemnika, ki je v času izginotja zakoncev Sohus živel v hiši za goste pri Johnovi materi v Kaliforniji. Gerhartsreiter se je iz domačega Siegsdorfa v Nemčiji preselil čez lužo leta 1978, potem ko so mu odobrili zeleno karto, pa se je začela njegova odisejada skozi različne identitete: bil je kardiolog, hollywoodski producent, borznik z Wall Streeta, sloviti fizik, zbiratelj umetnin, daljni sorodnik britanskih kraljevih. Leta 1985 se je vselil v dom Sohusovih kot Christopher Chichester, domnevni sorodnik slovitega britanskega raziskovalca sira Francisa Chichesterja, po izginotju para pa se je v zemljo pogreznil še sam. Zaživel je namreč z novo identiteto, leta 1994, ko se je začela preiskava umora, pa se je predstavljal kot Clark Rockefeller in v elitnih krogih užival ugled.

Policisti so ga z umorom povezali šele leta 2009: takrat je sedel v Bostonu zaradi ugrabitve svoje sedemletne hčerke, ki jo je po bitki za skrbništvo iztrgal iz rok premožne nekdanje žene Sandre Boss. Ta je na sodišču pričala proti bivšemu in poudarila, da ga je zapustila zaradi nenehnih laži in čudaškega vedenja. Gerhartsreiterja je z umorjenim Sohusom povezoval avtomobil. Po izginotju zakoncev naj bi se namreč s pokojnikovim vozilom odpeljal v New York, žrtvini materi in nekdanji stanodajalki pa, kot se je pozneje izkazalo, v sinovem imenu občasno pošiljal razglednice z različnih koncev ZDA, da ne bi posumila na zločin.

Prevarantu in, kot kaže, tudi morilcu z več identitetami grozi zaporna kazen do 27 let, čeprav se bo obramba po vsej verjetnosti pritožila zaradi pomanjkanja materialnih dokazov in Linde, ki bi bila, če bi ji prišli na sled ali bi zanesljivo vedeli, da je živa, osumljenka. Gerhartsreiter sam nikoli ni komentiral primera niti pričal na sodišču. 

Deli s prijatelji