VZROK: POSLABŠANJE VREMENA

Lastovo za migrante nova Lampedusa? Pričakujejo jih do 5000 na dan

Objavljeno 26. september 2015 11.20 | Posodobljeno 26. september 2015 11.37 | Piše: K. K.

V Grčiji je trenutno 2,2 milijona migrantov, ki naj bi potovali na sever po novi trasi, in sicer skozi Dalmacijo.

Reševanje slovenske posadke v sončnem zahodu

LASTOVO – Poslabšanje vremena, zapore na madžarski meji in situacija na hrvaško-srbski meji naj bi botrovali spremembi migrantske poti po morju. Namesto italijanske Lampeduse naj bi obljubljeni otok postalo Lastovo, poroča hrvaški Jutarnji list. Lokalne oblasti so že potrdile, da se pripravljajo za sprejem 3000 do 5000 migrantov na dan. V Grčiji je trenutno 2,2 milijona migrantov.

Slabo vreme

»Po naših informacijah migranti proučujejo možnost, da bi se v primeru slabega vremena in nadaljevanja blokade madžarske meje, pa tudi zaradi nadaljevanja napete situacije na hrvaško-madžarski meji, spustili na južno traso. Ta pelje preko Albanije in Črne gore v Hrvaško. Po eni varianti bi lahko vstopali na mejnem prehodu v Konavljah, po drugem pa bodo šli po Neretvi. Zato pripravljamo logistično rešitev za tri do pet tisoč migrantov dnevno. Ne želijo ostati na Hrvaškem, ampak hočejo v zahodno Evropo. Tu bi se zadržali do 48 ur,« novo situacijo pojasnjuje Goran Cvjetinović, ki je pri regionalnem centru za zaščito in reševanje pristojen za odnose z javnostjo. Migrante bi prepeljali do Ploč, kjer obstaja možnost železniškega prevoza.

Lastovo bi bilo za sprejem migrantov primerno, ker je najbolj oddaljeno naseljeno hrvaško otočje, na katerem je zapuščena baza bivše jugoslovanske vojske, zato hrvaški mediji ocenjujejo, da bi Lastovo lahko postalo hrvaška Lampedusa.

 

Deli s prijatelji