PODNEBJE

Lansko leto najtoplejše doslej. Kaj bodo rekli šele za letošnje?

Objavljeno 11. avgust 2017 13.33 | Posodobljeno 11. avgust 2017 13.33 | Piše: STA, Mo. S.

Morska gladina je najvišja od začetka meritev.

WASHINGTON – Ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) je v najnovejšem poročilu o podnebju ugotovila, da je bilo lansko leto najtoplejše doslej v zgodovini človeštva, morska gladina je najvišja, ledeniki na severnem in južnem tečaju pa najmanjši.

Krive naj bi bile podnebne spremembe zaradi človeških dejavnosti in vremenski pojav El Nino v Tihem oceanu, ki vpliva na vreme po svetu in je bil lani nenavadno velik. Poročilo so za NOAA pripravili znanstveniki z vsega sveta, objavljeno pa je v glasilu Ameriškega meteorološkega društva.

Meritve med drugim ugotavljajo, da je bila osmina Zemlje lani izpostavljena hudi suši, narasla je količina padavin, več je bilo poplav ter vročinskih valov. Najhujši je zajel Indijo. Gladina morja se je od leta 2015 dvignila za 3,4 milimetra, kar je že šesta letna rast zapored.

Svet je lani prizadelo 93 tropskih ciklonov (13 odstotkov več kot običajno), med katerimi je bil najhujši orkan Matthew, ki je na Haitiju zahteval 1000 smrtnih žrtev. Ledeniki na južnem in severnem tečaju so se skrčili že 37. leto zapored, tokrat v povprečju za meter. Izmerjene so bile tudi največje koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju, odkar obstaja človeštvo.

Deli s prijatelji