NEVARNO

Ladja kot v srednjem veku tavala po morju

Objavljeno 21. oktober 2014 21.27 | Posodobljeno 21. oktober 2014 21.27 | Piše: A. G.

Potniška velikanka žrtev histerije okoli ebole, pristanek zavrnili v dveh državah.

Po potegavščinah in zaslužkarstvu, ki so si jih nekateri svetovni farmacevtski superkoncerni privoščili ob domnevni nevarnosti pandemij pri pojavu ptičje in prašičje gripe ter drugih nalezljivih strahotah, ki so v minulih letih nagnale strah v kosti zdravstvenim ustanovam in burile domišljijo ljudi po svetu, se zdi, da je ob zadnjem izbruhu nadvse nevarne mrzlice, ki so jo poimenovali po zahodnoafriški reki Ebola, vrag tokrat vzel šalo. Po svetu se stopnjuje strah, zadevo so vzeli v roke državniki, na čelu je ameriški predsednik Barack Obama. Po prvih smrtnih žrtvah v ZDA in Evropi in neposredni okužbi zunaj Afrike je zavladala prava panika, zadnja žrtev je ameriška luksuzna križarka Carnival Magic (CM), ki je tri dni kot ladja duhov plula pred mehiško obalo, preden je le pristala v ameriškem Teksasu.

Zgodba je bizarna in žal simptomatična za ponoreli svet. Ko se je razvedelo, da je med približno pet tisoč ljudmi na krovu tudi zdravstvena delavka, vodja laboratorija bolnišnice, kjer naj bi prišla v stik s tkivom za ebolo umrlega pacienta, je na luksuzni križarki zavladala panika: žensko, ki ne kaže nobenih znakov obolenja, so preventivno osamili – zaprli v kajuto brez hlajenja, saj bi se po prezračevalnem sistemu klice lahko razširile po ladji, kapitan pa se je začel dogovarjati za njeno izkrcanje in prevoz v ZDA. V dogajanje se je nemudoma vključilo ameriško zunanje ministrstvo, a glej ga zlomka, ebole se svet boji kot hudič križa! Od četrtka se ladja ni mogla več privezati v nobenem karibskem ali mehiškem pristanišču.

Izobčeni na valovih

Odvil se je srednjeveški scenarij, ko so ladje tavale po morjih zaradi kuge. Tako so v petek ladji prepovedali pristanek na mehiškem otoku Cozumel blizu znamenitega letovišča Cancun, dan prej so jo zavrnile oblasti v Belizeju, zadnji privez je bil 15. oktobra v Hondurasu, v nedeljo pa je CM le pristala v teksaškem Galvestonu. Ko je ladjar obvestil ameriško zunanje ministrstvo, se je državni tajnik in nekdanji demokratski predsedniški kandidat John Kerry že v četrtek nemudoma povezal z belizejskim premierjem Deanom Barrowom, da bi organizirali letalski prevoz potnice v domovino, a mu ni uspelo, prevladal je strah pred novo kugo.

Carnival Magic je 23. križarka razreda dream in 100. ladja ladjarske družbe Carnival Cruise Lines. Zgradili so jo v ladjedelnici Fincantieri v sosednjem Tržiču. Septembra 2010 je pred Trstom na poti iz Marghere v Tržič v neurju potonil splav s šestimi dizelskimi motorji zanjo, kljub temu je 1. maja 2011 pravočasno krenila na krstno vožnjo iz Benetk, po sezoni v Sredozemlju je že tretje leto na rednih krožnih plovbah po karibskem območju.

Posebna letala
za prevoz obolelih

Ker je ebola veljala za občasno, sicer lahko nalezljivo in nadvse nevarno bolezen revnih in zavrženih z zahodne afriške obale, se farmacevtskim koncernom po svetu ni zdelo vredno poiskati ustreznega zdravila za v več kot 70 odstotkih smrtno nevarno bolezen. Se nam bo to zdaj krepko maščevalo? Odzivi so povsod podobno panični.

Nemška vlada je na izredni seji sklenila, da bodo v naglici razvili posebno novo letalo za prevoz morebiti okuženih in bolnih. Že do srede novembra naj bi bilo na voljo več opremljenih letal. Projekt poteka v popolni tajnosti, razvija se v naglici in z najboljšimi strokovnjaki. S temi letali naj bi prostovoljci (iz Nemčije menda kar okoli sto zdravnikov!), ki so jih mrzlično iskali in našli, že kmalu odpotovali v najbolj ogrožene afriške države, saj se je treba proti kugi 21. stoletja boriti na kraju samem, sicer bo po nas! Po nepreverjenih podatkih je naročilo za izvedbo projekta dobila nemška letalska družba Lufthansa, seveda ob ustreznem sodelovanju vojske. Ali ga bo mogoče izpeljati v zastavljenem roku in obsegu, še ni jasno. Morda bodo potrebovali tudi kakšno vmesno postajo, manj prometno in ne vsem na očem. Poznamo kakšno?

Menda nobena evropska država nima niti vzorčnega primera letala za takšne naloge in varen prevoz tovrstnih bolnikov. Nemška vojska naj bi že nabavila 20 izoliranih celic, ki jih je moč vgraditi v ambulantna letala medevac, a so primerne le za lažje obolele. Trenutno sta na vsem svetu le dve letali za prevoz najhuje prizadetih oseb, obe v lasti ameriške družbe Phoenix Air, z njima so prepeljali bolne tudi v Nemčijo in Španijo. Na krovu imata nameščen ustrezen izolirni plastični šotor, ki ga po poletu uničijo – zažgejo. Naenkrat lahko prepeljejo le po enega obolelega, vsak polet stane od 200.000 do milijon dolarjev. Ideja! Ali se ne bi dalo ustrezno predelati in opremiti našega nesrečnega falcona? Nemci imajo trenutno za prevoze na voljo štiri milijone evrov …

Po najnovejših podatkih je za ebolo doslej umrlo več kot 4550 ljudi, še naprej so najbolj ogrožene zahodnoafriške države Liberija, Gvineja in Sierra Leone – od tam so nekoč prek velike luže v Ameriko tovorili največ sužnjev, Svetovna zdravstvena organizacija navaja več kot 9200 primerov obolelih v sedmih državah. Prvi so eksperimentalno cepivo in zdravilo razvili (po desetih letih raziskovanja in poskusih na živalih) Kanadčani in menda tudi Avstralci.

Deli s prijatelji