PO SVETU

Kupili opla in dobili avto leta!

Objavljeno 08. marec 2017 08.41 | Posodobljeno 08. marec 2017 08.42 | Piše: M. D.

Največji avtomobilski salon v Evropi se bo za javnost odprl jutri – in bo trajal do 19. marca –, so ga pa že lahko obiskali novinarji.

Jean-philippe Imparato je prevzel lovoriko za evropski avto leta. Foto: AP

Peugeot 3008, tudi slovenski avto leta, je na evropskem (in tudi slovenskem) prestolu zamenjal opel astro. Kar pomeni, da bo krona ostala v isti hiši! Prav na dan razglasitve evropskega avtomobila leta je namreč skupina PSA potrdila dolgo pričakovani nakup Opla (in s tem britanskega Vauxhalla): prevzem od ameriškega General Motorsa je vreden 2,2 milijarde evrov.

»Ta ponedeljek bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovino našega podjetja. Dve takšni objavi na en dan!« je bil evforičen izvršni direktor Peugeota Jean-Philippe Imparato in še enkrat na kratko komentiral nakup: »To je zveza zmagovalcev!«

Opel je bil v ameriški lasti od daljnega leta 1929, v zadnjih letih pa nenehno v rdečih številkah – samo od 2009. je ustvaril za 8,5 milijarde evrov izgube. V zagati je bil sicer tudi PSA, še leta 2012 ga je reševala francoska vlada, a ga je na zeleno vejo dokončno vrnil Carlos Tavares, ki je na čelo koncerna prišel pred tremi leti iz Renaulta, tam se nikakor ni mogel izviti iz sence Carlosa Ghosna. Zdaj bo vodil skupino s prodajo 4,5 milijona vozil na leto (od tega PSA 3,5 milijona), kar jo uvršča na drugo mesto v Evropi, za Volkswagnom. Pri slednjem si zaradi močnega tekmeca ne belijo glave. »Na naše načrte to nima nobenega vpliva. Preprosto jim bomo sledili naprej. PSA in Opla pa smo kot tekmeca spoštovali že prej,« je v Ženevi dejal izvršilni direktor Volkswagna Matthias Müller. In novinarjem pokazal, kakšni so njihovi načrti: predstavil jim je prvi Volkswagnov samovozeči, seveda električni avtomobil, ki so ga poimenovali sedric. Do leta 2025 nameravajo na trg poslati več kot 30 modelov električnih avtomobilov in se, kot je pribil Müller, posvečati avtonomni vožnji in umetni inteligenci.

Do takrat pa bo mogoče na avtomobilskih salonih občudovati tudi še prestižne stare dobre dizle in bencinarje. V Ženevi seveda s svojimi novimi modeli ne bodo manjkali Ferrari, Lamborghini, Pagani, McLaren in Bentley.

 

Deli s prijatelji