DRAŽBA

Kubanci za milijone

Objavljeno 28. maj 2012 23.04 | Posodobljeno 28. maj 2012 23.04 | Piše: E. B.

Novi rekordi na trgu karibske umetnosti, 4,5 milijona evrov za Kubanca Lama.

Idolo Wifreda Lama je dosegel novo rekordno ceno kubanskega umetnika (foto: Reuters).

Ugledne avkcijske hiše zadnje mesece redno dosegajo prodajne rekorde, za med pa gredo tudi srednje- in južnoameriške mojstrovine. Na Sothebyjevi dražbi v New Yorku je anonimnež odštel kar polpeti milijon dolarjev za delo Wifreda Lama, kar je nova najvišja cena za tega kubanskega umetnika!

Idolo iz leta 1944, ki upodablja Oyo, boginjo vetra in smrti, je pritegnil ogromno zanimanja, največ pa je za znamenito olje in oglje na platnu nazadnje ponudil kupec iz Južne Amerike, so pojasnili vodilni pri dražbeni hiši, ki so tudi sicer zelo zadovoljni z izkupičkom večera: tudi ta je namreč podrl rekord med latinskoameriškimi umetninami, saj so te skupno iztržile kar dvaindvajset milijonov, največ pozornosti pa so kupci namenili delom venezuelskih velikanov, kot so Jesus Rafael Soto, Armando Reveron in Gertrudis Goldschmidt. Lam, ki je umrl leta 1982, je v svojih umetninah običajno zajemal afriško-kubanske prvine, njegov slog pa so zaznamovale predvsem figure hibridov med ljudmi in živalmi.

Pri Sothebyju pa so v sicer zelo dobičkonosnem večeru doživeli tudi veliko razočaranje: največji up, olje na platnu Deklica v modrem in belem iz leta 1939 mehiškega utemeljitelja muralizma Diega Rivere, ocenjena na štiri do šest milijonov, je ostala brez lastnika, saj ni bil nihče pripravljen potrditi niti izklicne cene.

Deli s prijatelji