KAZENSKO

Krste pripravljene: Strelski vod jih bo pokosil devet, tudi samohranilko

Objavljeno 28. april 2015 16.10 | Posodobljeno 28. april 2015 16.19 | Piše: D. P.

V reševanje se je vključil tudi oskarjevec Geoffrey Rush, ki je pozval predsednika vlade Tonyja Abbotta, naj odleti v Indonezijo in posreduje za rojaka.

Indonezijske oblasti so odločene izvršiti usmrtitve.

DŽAKARTA – Za sredo je napovedana  množična usmrtitev deveterice, ki se je pečala z drogo. Med obsojenimi so Avstralca, Brazilec, štirje Nigerijci, Filipinka in indonezijski delavec. Pokončali jih bodo pred strelskim vodom na otoku Java.

Trdi, da je nedolžna

Med čakajočimi na zadnji strel je tudi filipinska samohranilka in mati dveh otrok Mary Jane Veloso. Nesrečnica trdi, da je nedolžna, drogo pa da so ji podtaknili.

Indonezijske oblasti so odbile zahtevo Avstralije in Filipinov za izpustitev njunih državljanov. Avstralske oblasti trdijo, da je bil sporen proces zoper Myurana Sukumarana in Andrewa Chana, a to Indonezijcev ni omehčalo.

V smrt bi moral tudi deseti obtoženec, toda Francozu je uspelo preložiti izvršitev kazni, za to pa se še vedno bori tudi preostala deveterica.

Prepozna akcija

Predsednik Indonezije Joko Widodo je zatrdil, da bi morale te pripombe izreči pred 10 leti, ko se je sodni postopek začel. Indonezijske oblasti so odbile tudi 64 prošenj (večinoma tujcev) za pomilostitev. Za rešetkami so se znašli zaradi trgovine z drogami, Indonezija pa je odločena, da jih usmrti do konca koledarskega leta.

Zadnje slovo

»Snidenje z družino je bilo zelo žalostno,« so povedali očividci srečanja avstralskih zapornikov s svojima družinama, ki sta se prišli poslovit od Sukumarana in Chana. V reševanje se je vključil tudi oskarjevec Geoffrey Rush, ki je pozval predsednika vlade Tonyja Abbotta, naj odleti v Indonezijo in posreduje za rojaka.

 

 

Deli s prijatelji