NAJBOGATEJŠI

Krokodil iz Jangceja

Objavljeno 03. oktober 2014 18.28 | Posodobljeno 03. oktober 2014 18.28 | Piše: S. I.

Jack Ma, ustanovitelj kitajske korporacije Alibaba, je pred 15 leti zaslužil po 20 dolarjev na mesec, zdaj pa je najbogatejši Kitajec. Alibaba je po vstopu na newyorško borzo vredna več od facebooka, ebaya in amazona.

Ko je Jack Ma oziroma Ma Yun leta 1999 s 17 prijatelji ustanovil svojo spletno trgovino Alibaba, si je postavil visoke cilje: za svojo konkurenco ni vzel drugih kitajskih podjetij, ampak kar tista iz ameriške Silicijeve doline. Zdaj, petnajst let pozneje, je Alibaba največja kitajska spletna družba, ki je na newyorški borzi presegla vrednost 200 milijard dolarjev, kar je več od facebooka, ebaya in amazona, Jack Ma, ki bo 15. oktobra praznoval 50. rojstni dan, pa je s 25 milijardami dolarjev osebnega premoženja postal najbogatejši Kitajec in 34. najbogatejši zemljan.

Zgodba o uspehu

Poslovna skupina Alibaba združuje vrsto podjetij, ki pokrivajo široko področje trgovine in storitev, od spletnega bančništva prek prodaje in nakupovalnih iskalnikov do digitalnih medijev, med katerimi morda najbolj izstopajo Tmall in Taobao, ki sta podobna amazonu in ebayu, ter plačilni sistem Alipay, ki je nekakšna kitajska različica PayPala. Prek Alibabinih podjetij se na Kitajskem izvede kar 80 odstotkov vse spletne trgovine.

Za ponazoritev: Taobao je v samo nekaj letih postal tako močan na domačem trgu, da je bil ameriški ebay leta 2006 prisiljen zapreti svojo spletno trgovino na Kitajskem. In tako so se uresničile Majeve »preroške« besede, ki jih je izrekel leta 2003, ko je Taobao začel delovati: »Ebay je morski pes v oceanu. Mi smo krokodil v reki Jangce. Če se bomo spopadli v oceanu, bomo izgubili. Če pa se spopademo v reki, bomo zmagali.«

Jacka Maja je že marsikdo označil za kitajsko različico Steva Jobsa (Apple), Jeffa Bezosa (Amazon) in Billa Gatesa (Microsoft). In podobno kot Gates je tudi Ma lani odstopil kot predsednik uprave Alibabe, da bi se posvetil filantropiji, ostal pa je predsednik nadzornega sveta družbe, ki zaposluje okoli 22.000 ljudi.

Od vodnika do magnata

Majevi začetki so bili skromni. Prihaja iz revne družine iz Hangzhouja, nedaleč od Šanghaja. Matematika mu nikoli ni šla najbolje, zato se je posvetil jezikom, predvsem angleščini. Že kot mulec je turistom brezplačno razkazoval mesto, samo da bi se bolje naučil tujih jezikov. Potem ko je dvakrat padel na sprejemnih izpitih za fakulteto, se je v tretje le vpisal na univerzo in študiral angleščino.

Nekaj časa je delal kot učitelj, nato pa kot prevajalec, s čimer je zaslužil le po 20 dolarjev na mesec, tako da je dodaten vir zaslužka našel kot ulični prodajalec. Sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja je odpotoval v ZDA, kjer se je spoznal z internetom in postavljanjem spletnih strani. Ko se je vrnil domov, je vedel, kaj bi rad počel.

Leta 1995 je ustanovil po nekaterih podatkih prvo kitajsko spletno podjetje China Yellowpages (Kitajske rumene strani), leta 1999 pa Alibabo, namenjeno lažjemu poslovanju kitajskih podjetij s tujimi kupci. Ime Alibaba je izbral zato, ker se ga enostavno izgovori tako v angleščini kakor v kitajščini, všeč pa mu je bila tudi simbolika izraza Sezam, odpri se iz pripovedke Alibaba in 40 razbojnikov.

Njegov navdih je filmski junak Forrest Gump. »Kadar sem slabe volje, si ogledam ta film. Od Forresta sem se naučil, da si ti še vedno ti, ne glede na to, kaj se ti zgodi. In jaz sem še vedno tip, ki je pred 15 leti zaslužil po 20 dolarjev na mesec.« 

Deli s prijatelji