DROGA KAPTAGON

Krivci za masaker v Parizu so bili na drogi

Objavljeno 26. november 2015 23.05 | Posodobljeno 26. november 2015 23.05 | Piše: STA, S. U.

Kaptagon ima pomembno vlogo v sirski državljanski vojni, saj vsem stranem pomeni vir dohodka, poleg tega pa ga borci uporabljajo tudi za spodbudo v boju.

CARIGRAD – Turška policija je v bližini sirske meje zasegla 11 milijonov tablet droge kaptagon, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Enote policije za boj proti mamilom so v dveh racijah v regiji Hatay zasegle skoraj dve toni kaptagona, ki je tržno ime za fenetilin. Droga, ki sodi med sintetične stimulanse, je zelo priljubljena na Bližnjem vzhodu, proizvajajo pa jo v Siriji.

Kaptagon ima pomembno vlogo v sirski državljanski vojni, saj vsem stranem pomeni vir dohodka, poleg tega pa ga borci uporabljajo tudi za spodbudo v boju. Oblasti so zaradi suma poskusa organiziranja tihotapljenja drog pridržale sirskega in dva turška državljana.

Konec oktobra so libanonske oblasti pridržale savdskega princa in devet drugih oseb, potem ko so na bejrutskem letališču našli skoraj dve toni tablet kaptagona.

Zmedeni ponavljali iste besede

Medtem pa so po poročanju francoskih medijev, ki se sklicujejo na policijske vire, drogo našli med preiskavo stanovanja Salaha Abdeslama, ki je sodeloval v napadih v Parizu in je še na begu. Francoski policist, glavni pogajalec v drami s talci, ki se je v petek, 13. novembra, pogajal z napadalci v Parizu, je za Sky News povedal, da je prepričan, da so bili napadalci pod vplivom drog. »Mi smo vojaki kalifata. Za to je kriv predsednik Hollande. Napadate naše ženske in otroke v Siriji,« so menda zadrogirani ponavljali.

Deli s prijatelji