PREPLAČAN

Kritika Obami: pet talibanov izpustil za dezerterja

Objavljeno 03. junij 2014 10.03 | Posodobljeno 03. junij 2014 10.03 | Piše: STA, K. K.

Obama je odobril izpustitev petih talibanskih vodij za vojaka, za katerega je Pentagon že leta 2010 ugotovil, da je pred ugrabitvijo zapustil svojo enoto.

»Gre za najbolj zagrizene teroriste in predsednikova odločitev bo vodila do še večjega števila ugrabitev Američanov,« je dejal senator Lindsey Graham iz Južne Karoline.

WASHINGTON – Republikanci so v ponedeljek nadaljevali kritike na račun predsednika ZDA Baracka Obame zaradi izpustitve petih talibanskih voditeljev v zameno za pred petimi leti v Afganistanu ugrabljenega ameriškega vojaka. Oglasili so se tudi nekdanji kolegi 28-letnega Bowa Berghdala, ki ga obtožujejo dezerterstva.

Dezerterstva še ni obtožen

Bela hiša je bila prepričana, da bo vrnitev ameriškega vojaka iz ujetništva prinesla veselje in zadovoljstvo, podobno tistemu leta 1981, ko je predsednik Ronald Reagan od Irana dobil nazaj več kot 50 talcev, vendar pa kaže, da je bila cena previsoka. Obama je odobril izpustitev petih talibanskih vodij za vojaka, za katerega je Pentagon že leta 2010 ugotovil, da je pred ugrabitvijo zapustil svojo enoto. Dezerterstva uradno še ni bil obtožen, jasno pa je, da je bil razočaran nad ravnanjem ameriške vojske v Afganistanu.

Ameriška vojska ga je kmalu po ugrabitvi iskala in kaže, da je pri tem celo umrlo nekaj vojakov. Ameriška televizija ABC je poročala, da so starši podporočnika Darynna Andrewsa jezni na Pentagon. Najprej so jim povedali, da je sin septembra 2009 umrl med iskanjem talibanskega vodje, zdaj pa so izvedeli, da je v resnici iskal dezerterja. Berghdalovi nekdanji kolegi pravijo, da so morali podpisati izjavo, da bodo o okoliščinah ugrabitve tiho. ABC poroča, da so ga talibani ujeli med uriniranjem, pijanega in neoboroženega.

Spremljali so ga vohuni

Vojska je kmalu prenehala iskanje, nikoli pa ni niti resno načrtovala napada na ugrabitelje. Berghdala so spremljali s pomočjo vohunov, satelitov in brezpilotnih letal. Pogovori za njegovo izpustitev so potekali skoraj od same ugrabitve junija 2009. Berghdal je bil v ponedeljek še vedno v ameriškem oporišču v nemškem Landstuhlu, kjer so zdravniki ugotovili, da je malce podhranjen, sicer pa zdrav. Pentagon sporoča, da ni pomembno, kako je bil Berghdal ugrabljen. Pomembno je, da gre za ameriškega vojaka, ki ga je bilo treba vrniti domov.

Republikanci so v ponedeljek ponavljali obtožbe, da je Obama z izpustitvijo petih talibanov prekršil zakon, ki določa, da mora v takih primerih kongres obvestiti 30 dni prej. Kršitev zakona jih niti ne moti, bolj dejstvo, da je izpustil pet visokih talibanskih voditeljev. »Gre za najbolj zagrizene teroriste in predsednikova odločitev bo vodila do še večjega števila ugrabitev Američanov,« je dejal senator Lindsey Graham iz Južne Karoline.

Njegov kolega s Floride Marco Rubio je menil, da se bo vseh pet izpuščenih talibanov vrnilo na bojišče. Dogovor o zamenjavi ujetnikov predvideva, da gredo talibani v Katar, kjer bodo morali ostati najmanj leto dni. Pogajanja so potekala prek katarske vlade.

Obama preplačal

Republikanski kongresnik Duncan Hunter iz Kalifornije je najbolj razočaran, ker se mu zdi, da je Obama vojaka preplačal. Celotni postopek se mu zdi povsem neorganiziran in mu ni jasno, zakaj so izpustili kar pet nevarnih talibanov, če so obstajale »cenejše« možnosti. Republikanci še ne omenjajo možnosti postopka za odstavitev predsednika zaradi kršitve zakona, vendar pa pravni analitiki, kot je Jeffrey Toobin, trdijo, da ni nobenega dvoma, da je predsednik prekršil zakon.

Postopek za razrešitev pa se mu ne zdi verjeten, ker so se opekli leta 1998 s preganjanjem Billa Clintona, ko javnost tega ni podprla. Tudi zdaj javno mnenje ni na strani tega postopka, zlasti ker gre za zgodbo o rešitvi ugrabljenega Američana iz rok teroristov.
 

Deli s prijatelji