NOV ŠOKANTEN ODHOD V SIRIJO

Kristjan odšel v džihad, mama Anka pa v solzah: Dragi fant, vrni se!

Objavljeno 05. oktober 2014 15.13 | Posodobljeno 05. oktober 2014 15.13 | Piše: E. N.

Preden je odšel na morišče v Sirijo, je Kristjan K. obiskoval solarij, da bi si potemnil kožo in postal čim podobnejši drugim borcem Islamske države.

Vse, kar je ostalo mami Anki, je Kristjanova fotografija. Na tej še nima dolge brade, ki si jo je pustil rasti pred odhodom v džihad.

Kristjan K. (26) je bil obrtnik v Avstriji. Tem tam rečejo gastarbajter. S starši je tja odšel že pred časom; na rodno slovansko grudo je pozabil, se naučil nemščine in živel mirno življenje v avstrijskem mestecu Mittersill.

Vsaj tako se je zdelo, a mirno življenje mu ni bilo dovolj, nekaj nedoumljivega ga je začelo črvičiti, in čeprav rojen in vzgojen v katoliški družini, se je spreobrnil v islam in dobesedno čez noč odšel v Sirijo. Kot borec za Islamsko državo (Isis), prav tisto, ki pobija ženske in otroke. Ali je tudi sam dvignil puško ali mačeto nad nedolžno žrtev, ne vemo. V besu nesmiselne in nedoumljive vojne ne vemo niti tega, ali je Kristjan sploh še živ.

Obveščevalci: Isis novači mladino

Vemo naslednje: avstrijska obveščevalna služba in varnostni organi so na nogah. Kristjanova spreobrnitev v vojščaka islamske države ni bila naključje! Pri severnih sosedih namreč delujejo Isisove milice, ki z obljubami, morda tudi grožnjami, avantur in življenjskega smisla željne mladenke in mladeniče vabijo v svoje vrste. Obljubam o raju Islamske države, devicah za mučenike in šelestenju evrskih bankovcev (govori se, da Isis najboljše 'kadre' podkupi celo z evrskimi stotaki!) se kmalu pridruži realnost današnje Sirije in Iraka: kri, blato, obglavljena trupla 'nevernikov' in rožljanje orožja.

image
Mama Anka je v takšnem šoku, da ne upa pokazati niti obraza. Foto: ORF

Kot guruji: spreobrnili celo 16-letnico

Avstrijski organi o milicah, ki novačijo nove pripadnike, vedo povedati naslednje: so izjemno nevarni. Delujejo kot guruji verskih sekt. Ljudem vzbujajo občutek skrivnostnosti, višjega poslanstva in pomoči pri iskanju smisla bivanja. Na bojiščih da jih čaka pustolovščina njihovega življenja! Obveščevalcem tu in tam uspe odkriti njihove štabe: menda so še posebej aktivni v dunajskih okrožjih Favoriten in Handelskai, v zadnjih dneh pa so svoje lovke stegnili proti Mozartovemu mestu Salzburgu, kjer živi številna muslimanska skupnost. Prav od tam naj bi v sveto vojno odšla še smrkava 16-letna avstrijska najstnica.

Politiki brez dlake: To so teroristi!

Če pri nas v medijih slišimo previdne oznake, da gre zgolj za 'skrajneže', pa so pri severnih sosedih politiki in varnostni organi bolj konkretni: »To so navadni teroristi, ki perejo možgane mladostnikom! Najdejo jih tudi na facebooku in jim začno pošiljati propagandno gradivo ter povezave do njihovih spletnih strani,« se je pridušal avstrijski politik, sicer musliman Osman Günes. Kot kaže statistika, so očitno uspešni: obveščevalci pravijo, da je iz Avstrije v Isisovo vojno odšlo že prek 140 ljudi.

Moj dragi fant, vrni se! Obljubil si mi, da se boš vrnil domov! 
mama Anka

Šel obiskat prijatelje in se čez noč spremenil v drugega človeka

Toda vrnimo se h Kristjanu. Pogrešan je že od konca avgusta. Njegova mama Anka K. ga prek avstrijskih medijev v solzah roti: »Moj dragi fant, vrni se! Obljubil si mi, da se boš vrnil domov! Prosim te!« Njen glas zdaj v Novicah prenašamo tudi v Slovenijo, čeprav Kristjana tod (Kristjanova družina sicer prvotno izvira iz Bosne) na poti proti domu menda ni bilo že leta.

Kod hodi zdaj, če ni mrtev obležal v kakšnem obcestnem jarku, ne ve nihče. Anka pove, da se je s Kristjanom začelo dogajati nekaj čudnega, ko je v februarju obiskal prijatelje na Dunaju in tam prvič prestopil prag ene od mošej. »Od takrat je bil povsem drug človek. Očitno so mu oprali možgane in ga spreobrnili v islam.«

image
Mittersill je idilično avstrijsko mestece. Foto: Pinzgauer

V solarij, da bi bil čim bolj arabskega videza

Kristjan si je pustil brado, nehal je piti pivo, ki ga je imel včasih tako rad. Odvrgel je tudi cigarete. Začel je obiskovati solarij, da bi si kožo čim bolj potemnil. Lahkotno literaturo domače knjižnice je zamenjal za islamistične knjige in pridige. Šel je celo tako daleč, da se je priučil branja in pisanja v arabščini. Pustil je službo in namesto tega začel zahajati v mošejo domačega Mittersilla ter petkrat na dan molil proti Meki. Pred domačimi se je povsem zaprl. Svojih misli in strahov ni več hotel deliti z njimi, pripoveduje Anka.

Nato je čez noč izginil. Domačim se je zadnjič prek telefona javil 20. avgusta, da bi jih pomiril. Od takrat telefon mame Anke ni zazvonil več.

Deli s prijatelji