POSEBNI POROČEVALEC

Kristijan Kamenik: »Kriv sem!«

Objavljeno 11. januar 2011 14.07 | Posodobljeno 11. januar 2011 14.07 | Piše: Boštjan Celec

Konjičan na sojenju priznal, da je bil kvarnerski heroinski kralj

Prihod na sodišče v spremstvu hrvaške policije
REKA – Novo sojenje tako imenovani Kamenikovi kriminalni združbi se je na reškem županijskem sodišču le začelo z branjem obtožnice. Uskokova tožilka Sajonara Čulina je 38-letnemu Konjičanu Kristijanu Kameniku očitala, da je v začetku leta 2007 na Reki ustanovil združbo za preprodajanje heroina, ki je potem pod njegovim poveljevanjem kar leto dni prodajala belo smrt.

Po prvi točki obtožbe je Slovenec v času, ko je živel v bližini Reke, od neznancev nabavil najmanj 2,68 kilograma heroina, ki sta ga nato z Rečanom Marijanom Surjanom prek svojih uličnih preprodajalcev spravljala v promet. Še prej pa je za njiju Bolgar Ivajlo Aleksandrov drogo prepakiral v vrečice, primerne za preprodajanje. Po drugi točki obtožbe se je Kamenik povezal z Mustafo Beganovićem, sicer živečim v BiH, od njega dvakrat kupil heroin in ga spravil na Reko, nato pa v promet. V enem primeru je šlo za kilogram, v drugem pa za 974 gramov heroina. Kamenikova združba – tako trdijo v Uskoku – je na reškem območju prodala več kot štiri in pol kilograme heroina.

Medtem ko na prvem sodnem procesu leta 2009 stari znanec tudi s slovenskih zatožnih klopi (mamila, štirikratni umor v Tekačevem ...) ni hotel niti slišati o tem, da bi res bil reški heroinski kralj, je na ponovljenem čudežno obrnil ploščo. »Kriv sem! Vendar ni šlo za tako velike količine heroina, kot so v obtožnici,« je izjavil po slišanih besedah obtožbe.

Sodnica Ika Šarić mu je odvrnila: »O obtožnici se morate izjasniti, torej o vsem, kar piše v njej.« Kamenik pa: »Kriv sem, a ni bilo v igri toliko droge.«

»Torej se ne čutite krivega. Sedite!« se je glasil sodničin ukaz, pa čeprav se Kamenik s tožilko Čulino ni strinjal le glede količine preprodanega heroina, v vsem drugem pa se je. Med sojenjem bo sicer dobil priložnost za svoj zagovor.

In ne le Kamenik, tudi velika večina preostalih 11 obtožencev, ki so se na prvem sojenju izdajali za nedolžne, je danes priznala krivdo. Glede na to, da je peterica od njih že skoraj tri leta v zaporu in da je bil na prvem procesu na največ, na osem let zapora obsojen prav Kamenik, vsi drugi pa na manj, očitno računajo na posebno milost sodišča, da jo bodo z nenadnim priznanjem trgovanja z mamili odnesli še z nižjimi kaznimi.

Tožilka sicer ni prebrala le obtožnice, ampak ji je dodala še nekaj, česar ji na prvem sojenju zakonodaja še ni omogočala. Hrvatje so namreč podobno kot Srbi (s tem so oboji za svetlobna leta prehiteli Slovenijo) pred meseci sprejeli zakon o odvzetju protipravno pridobljene premoženjske koristi. Več kot 150.000 evrov morajo po tožilkini zahtevi obtoženci vrniti hrvaškemu proračunu, tak je bil bojda njihov zaslužek od preprodaje heroina. Največ, saj je kot šef združbe tudi največ zaslužil, mora kajpak plačati Kristijan Kamenik. Tudi ko odsluži kazen, ne bo smel na svobodo, preden ne plača 400.000 kun, kar znese v evrih približno 55 tisočakov.

Sojenje se bo danes nadaljevalo do poznega popoldneva in se z izvajanjem dokazov nadaljevalo jutri.
Deli s prijatelji