KRIZA

Krhko: nova obstreljevanja, premirja (še) ni

Objavljeno 08. september 2014 17.38 | Posodobljeno 08. september 2014 17.38 | Piše: STA, T. L.

Z vzhoda Ukrajine znova poročajo o obstreljevanju. Kršitve bi lahko bile delo prostovoljcev iz enot blizu ukrajinski vladi ali pa upornikov iz vrst separatistov.

DONECK – Kljub dogovorjeni prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine od tam znova poročajo o obstreljevanju. Ukrajinska vojska in proruski separatisti zatrjujejo, da premirje spoštujejo. Po nekaterih navedbah bi lahko bili za kršitve odgovorni prostovoljci iz enot blizu ukrajinski vladi ali pa uporniki iz vrst separatistov.

Prebivalci ukrajinskih mest Doneck in Mariupol so zjutraj poročali o detonacijah in strelih v predmestjih. Tudi po navedbah ukrajinske vojske so tam ponoči potekali spopadi. Poročil o morebitnih žrtvah za zdaj ni.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko se je v telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel že pogovarjal o trenutnem položaju. Oba sta menila, da mora premirje nadzirati neodvisna stran, je sporočil urad ukrajinskega predsednika.

Nadzor Ovseja

V Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so danes ocenili, da premirje že drži, vendar je krhko. Na območju ga za zdaj nadzira okoli 250 opazovalcev Ovseja.

Predsedujoči Ovseju, švicarski predsednik Didier Burkhalter, se je zavzel, da bi bilo treba opazovalno misijo dodatno okrepiti. Opozoril je, da je premirje »krhko«, stvari pa bi bile lahko še hujše, če premirje ne bo zdržalo.

Burkhalter, ki deluje tudi kot švicarski zunanji minister, je še pojasnil, da so strokovnjaki 59 sodelujočih držav v Ovseju že začeli postopke za okrepitev opazovalne misije, a dogovora še ni.

Bodo razglasili izredne razmere?

Medtem je ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk dejal, da se razglasitvi izrednih razmer na vzhodu Ukrajine ne bo mogoče izogniti, če bo poskus trenutnega premirja spodletel. »Naši zahodni partnerji nas bodo sicer kritizirali, ampak nimamo druge možnosti,« je za ukrajinsko televizijo 1+1 med drugim dejal Jacenjuk.

Strani sta se v okviru dogovora dogovorili tudi za izmenjavo ujetnikov, a so oblasti samooklicane republike Doneck danes sporočile, da še niso začele postopka, ker da Kijev ni sporočil seznama ujetnikov, ki jih nameravajo izpustiti. »Bojimo se, da nas bo Kijev prevaral, če bomo mi izpustili ujetnike, ki jih imamo,« je dejal obrambni minister samooklicane republike Doneck Leonid Baranov.

Kijev je namreč sporočil, da zadržuje okoli 200 do 300 ujetnikov, čeprav točnega spiska še nimajo. »Mi v zameno za teh 300 izpuščamo tisoč ljudi,« je še dejal Baranov.

Visoki komisariat ZN za človekove pravice je medtem danes objavil, da je konflikt v vzhodni Ukrajini od aprila zahteval že najmanj 3000 življenj. Predstavnik UNHCHR je v Ženevi pred Svetom ZN za človekove pravice izrazil zaskrbljenost zaradi dogodkov na območju. O krizi v Ukrajini naj bi sicer Svet ZN za človekove pravice razpravljal 23. septembra.
 

Deli s prijatelji