ZANIKANJE

Kremelj: Putin ni avtist

Objavljeno 09. februar 2015 14.36 | Posodobljeno 09. februar 2015 14.36 | Piše: E. B.

Ruski predsednik ne boleha za avtizmom, gre za izmišljotino Američanov?

Ruski predsednik naj bi se slabo znašel v številni družbi. Foto: Reuters

Da ruski predsednik trpi za aspergerjevim sindromom, je navadno sranje: tako so poročanje ameriških medijev označili iz kabineta Vladimirja Putina in pristavili, da tako nizkotnih navedb v prihodnje sploh ne bodo več komentirali.

Študijo, ki naj bi porodila sporne rezultate, so opravili v Pentagonu, diagnozo pa je po dolgoletnem opazovanju Putinovega vedenja postavila neimenovana ekipa psihaitrov, izsledkom pa že oporekajo številni strokovnjaki po svetu: da ima nekdo avtistično motnjo, je pač mogoče ugotoviti zgolj prek temeljitih analiz ter preiskav in spremljanja vedenja ter življenja obravnavane osebe. Toda podatki v študiji navajajo številne primere srečanj med ameriškim in ruskim diplomatskim vrhom, ko naj bi Putin pokazal nenavadne vedenjske vzorce: če se je znašel v množici ljudi, je takoj zavzel obrambno držo in se vzdržal komentarjev ter živahnih razprav, če pa je imel priložnost soočenja zgolj z enim sogovornikom, je lahko plodno sodeloval. »Spori med državami tako niso geopolitičnega izvora, temveč psihološkega. Z ruskim predsednikom se je zato velikokrat nemogoče ali pa vsaj zelo težko dogovarjati in pogajati,« se glasi eden od sklepov iz odmevnega poročila, ki še pojasnjuje, da je Putin v mladosti najverjetneje doživel zastoj v nevrološkem razvoju, zaradi česar ni dosegel zadostne socializacije, psihološke zrelosti in tudi telesne stabilnosti.

A kot opozarjajo ruski mediji, gre pri objavi sporne analize zgolj za ameriški poskus diskreditacije ruskega predsednika, ki je trn v peti številnim državam zaradi perečih odnosov z Ukrajino, največ napetosti pa je prav med Putinom in ZDA. Pri Pentagonu se zagovarjajo, da izsledki študije ne bi smeli doseči javnosti, saj da rezultati še niso uradni ter dokončni. 

Deli s prijatelji