ČEZ LUŽO

Kranjska klobasa kraljica tudi v ZDA

Objavljeno 29. avgust 2016 00.09 | Posodobljeno 29. avgust 2016 00.09 | Piše: Vane Fortič

V Sloveniji je na tekmovanju za najboljšo kranjsko klobaso slavila mesarija Arvaj, v Clevelandu pa bodo sredi septembra pripravili že 13. tovrstno tekmovanje.

Joe Valencic bo festival kranjske klobase v Clevelandu pripravil že trinajstič. Foto: Vane D. Fortič

CLEVELAND – Hiša kulinarike Jezeršek je že trinajstič zapored organizirala festival kranjske klobase, kraljica pa je že devetič postala kranjska klobasa mesarije Arvaj. Prireditev je s predstavitvijo slovenske kulinarike v ZDA obogatil Joe Valencic, ki bo v Clevelandu septembra že trinajstič priredil festival kranjske klobase.

Klobasa in polka

Leta 2003 sta ga prvič organizirala Joe in sestra Cilka. V smehu Joe pove, da tudi v ZDA ljudje godrnjajo, če kdo večkrat zmaga ...

Pravi, da ameriške Slovence držita skupaj predvsem kuhinja in polka. Zelo dobro govori slovensko, saj so doma vedno govorili v domačem narečju, kot otrok pa je odgovarjal v angleščini. Pri petih letih je bil vse poletje na počitnicah v materinem rojstnem kraju Jelšane in se hitro naučil slovenskega jezika.

V Clevelandu imajo osem kulturnih domov, dve župniji, slovenski dom za ostarele, nekaj podjetij dela domače izdelke, tudi kranjske klobase in krvavice. V zadnjih letih prihajajo kuharski chefi iz različnih ameriških krajev in odkrivajo okuse, ki so jih prinesli priseljenci. Potem klobase in druge slovenske dobrote prilagodijo ameriškemu okusu.

Osma zmaga

Clevelandske festivale kranjskih klobas vedno spremlja polka. Letos bo nastopilo 50 harmonikarjev. Joe je bil kar malo začuden, ker te navade pri nas ni. Ocenjevanja se je lani udeležilo 6 mesarjev, ki imajo večinoma slovenske korenine. Strokovna žirija je za najboljšo razglasila kranjsko klobaso, ki jo je pripravil Rudi Kraševec.

Na Klobasa Kinga moramo počakati do 14. septembra, v domovini pa je prepričljivo zmagala kranjska klobasa mesarije Arvaj, in to v vseh treh kategorijah: po skupni oceni, oceni žirije in oceni ljubiteljev. Na drugo mesto se je uvrstila kranjska klobasa mesarije Podobnik, na tretje pa tista iz Košakov. Ivica Arvaj je na podelitvi kar žarela, saj je njihova klobasa zmagala že osemkrat. »Za kakovost naših klobas nisva zaslužna le midva z možem Antonom, ampak vsa naša prizadevna ekipa. Vzdrževanje kakovosti zahteva tako kakovostne sestavine kot tudi primeren proces priprave. Za to nimamo nobenega skrivnostnega recepta niti skrivnih dodatkov.«

Deli s prijatelji