V KORAKU S ČASOM

Kraljica je tvitnila

Objavljeno 28. oktober 2014 12.36 | Posodobljeno 28. oktober 2014 12.36 | Piše: E. B.

Elizabeta II. odprla razstavo o informacijski tehnologiji na twitterju.

LONDON – Ves svet tvita, zakaj torej ne bi tudi kraljica! Elizabeta II. je poslala svoje prvo sporočilo po twitterju, po visokotehnološki poti je namreč – odprla novo razstavo v znamenitem znanstvenem muzeju.

Povsem priložnosti primerno, kajti dogodek je namenjen komunikacijskemu in informacijskemu razvoju, da sta tablica in velikanski zaslon v ozadju torej nadomestila klasično plaketo, je navdušilo prve obiskovalce. Galerija tako zdaj razstavlja tudi več kot 800 eksponatov, od telegrafov do mobilnikov, ki ponazarjajo človekove sisteme sporazumevanja v zadnjih 200 letih.

Najbolj zagrizen tviteraš v družini princ Andrew

»V veliko zadovoljstvo mi je odpreti razstavo o informacijski dobi v @ScienceMuseum in upam, da boste uživali med obiskom. Elizabeth R.« Zgodovinski tvit je 88-letna kraljica, ki je muzej znanosti prvič obiskala pri enajstih letih z babico, kraljico Mary, poslala pod uporabniškim imenom @BritishMonarchy, nanj pa se je odzvala že večina od skupno 722.000 sledilcev. Elizabete II. sicer še zdaleč ne bi mogli označiti za starokopitno, kajti kraljica je vse od začetka svoje vladavine v koraku s tehnološkim napredkom: že leta 1953 je tako prelomno odprla vrata televizijskim kameram v Westminstrsko opatijo, da so posnele njeno kronanje in ga poslale v svet, na Otoku pa so v nekaj tednih prej prodali še dodatnega pol milijona televizorjev za gospodinjstva! Pet let pozneje je kot prva Otočanka opravila prvi telefonski klic v tujino, prvo sporočilo po elektronski pošti pa je poslala že leta 1976, ko je bila informacijska tehnologija še v povojih, in sicer med obiskom vojaške baze. Zanemarila ni niti youtuba, ki sta ji ga izkušeno predstavili vnukinji, princesi Beatrice in Eugene, bazo videovsebin pa je kraljica, ki je očitno venomer v koraku s časom, spretno izkoristila za promocijo kraljestva. To ima seveda tudi svojo spletno stran, že od leta 1997, www.royal.gov.uk.

Nikakor pa ne gre pričakovati, da si bo kraljica v svojem natrpanem urniku vzela tudi čas za sproščeno kramljanje po twitterju: najbolj zagrizen tviteraš v družini je njen mlajši sin, princ Andrew, vojvoda Yorški, ki ima na priljubljenem družabnem omrežju zasebni račun. Princ Harry pa se je, denimo, twitterju odpovedal: maja je poslal prvo sporočilo, in sicer med organizacijo mednarodnih športnih iger Invictus Games, pozneje pa je svoj račun opustil in bo za potrebe kraljevih obveznosti tako kot drugi pripadniki dvora uporabljal ime @BritishMonarchy ali @ClarenceHouse.

Deli s prijatelji