Kovanec za pol milijona

Kraljico Viktorijo z levom drago prodali na dražbi. V čast graverju izdelali petkilogramski zlatnik.
Fotografija: Ikonična podoba gre za med. FOTO: Britanska kraljeva kovnica
Odpri galerijo
Ikonična podoba gre za med. FOTO: Britanska kraljeva kovnica

Takšnih so izdelali samo okoli štiristo, v Britanski kraljevi kovnici so nedvomno ponosni na ta dosežek. Zelo redek zlati kovanec iz viktorijanske dobe je namreč na dražbi v Teksasu dosegel vrednost kar pol milijona in tako za trikrat presegel pričakovani znesek.

Izdelali so ga leta 1839 in prikazuje kraljico Viktorijo v družbi leva: ena najvplivnejših monarhinj v britanski zgodovini je bila takrat stara dvajset let, podoba s kraljem živali poudarja njeno moč in sploh velikanski vpliv mogočnega britanskega imperija v tistem obdobju. Drugo plat zlatnika krasi portret kraljice, ki je Otoku vladala dobrih 63 let in velja za ikono monarhije. Ikoničen pa je tudi kovanec, ki ga je izdelal znameniti graver William Wyon in ki je na nedavni dražbi šel iz rok enega zasebnega zbiratelja v roke drugega oboževalca takšnih dragocenosti, so ponosni pri Heritage Auctions, kjer so zlat zaklad sprva ovrednotili na okoli 200 tisočakov.


V Wyonovo čast pa je Britanska kraljeva kovnica izdelala kar petkilogramski kovanec, premera 17,5 centimetra, z enako podobo Viktorije in leva na eni in vrednostjo 5000 funtov na drugi strani. Anonimnemu bogatunu so svoj največji in najtežji izdelek doslej prodali takoj po predstavitvi za neznani znesek, kovnica je predstavila še lažjo, dvokilogramsko različico, ki so jo izdelali v štirih primerkih in je na voljo za približno 125.000 evrov, in več kot 2000 56-gramskih srebrnikov, ki so na prodaj po 200 evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije