NAJDBE

Kosti na točki nič

Objavljeno 21. julij 2013 00.00 | Posodobljeno 21. julij 2013 00.00 | Piše: E. B.

Pentagon: Posmrtne ostanke nekaterih smo zavrgli z biološkimi odpadki vred.

Skoraj dvanajst let je minilo od krvavega 11. septembra, ki je korenito spremenil tok političnega in vojaškega dogajanja po svetu: tragični dan, ko so štiri letala, ki so jih ugrabili teroristi, treščila na ameriška tla, je vzel okoli 2750 življenj in še vedno pogrešajo posmrtne ostanke več kot tisoč žrtev.

V zadnjih mesecih so tone gradbenega materiala z nekdanje točke nič, kjer vztrajno rastejo prihodnje trofeje Velikega jabolka, razkrile ostanke več kot dvajset tragično umrlih pred več kot desetletjem. V New Yorku so pred dnevi identificirali 43-letno žensko, podrobnosti pa oglednik na željo družine, ki je sporočila le, da bodo zdaj lahko sklenili zelo boleče poglavje iz preteklosti, ni razodel javnosti. Kje bi utegnila končati trupla nekaterih drugih pogrešanih, za katerimi se je po grozljivih napadih izgubila vsaka sled, so nedavno razkrili ameriški mediji: predvsem žrtve ugrabitve letala družbe United Airlines, ki je treščilo na polju v bližini Shanksvilla v Pensilvaniji – naj spomnimo, teroristi so ga poskušali usmeriti proti Beli hiši ali Kapitolu, a so cilj zgrešili po zaslugi pogumnih potnikov –, naj bi odvrgli med biološke odpadke! Kot kaže, so ostanke tistih, ki jih ni bilo mogoče identificirati, kot pravi Pentagonovo uradno poročilo, namenili v obravnavo največji ameriški vojaški mrtvašnici v Dovru v zvezni državi Delaware, da so jih kremirali. Pepel so potem izročili zasebnemu podjetju iz Virginije, to pa je posmrtne ostanke človeških žrtev preprosto združilo z biološkimi odpadki.

Kot se je izkazalo, naj bi obrambno ministrstvo ZDA vedelo za nedopustne postopke, saj naj bi enaka usoda doletela tudi nekaj ameriških vojaških žrtev iz Iraka in Afganistana, poročilo pa naj bi naravnost šokiralo Belo hišo, ki zdaj zahteva kazenski pregon odgovornih in prenovo postopkov obravnave posmrtnih ostankov. V javnosti odmeva tudi izjava vodstva mrtvašnice, ki naj bi se na kritike hladnokrvno odzvalo, češ da človek po upepelitvi pač več ne obstaja in da javnost dviguje mnogo preveč prahu za prazen nič.

Deli s prijatelji