NAROBE SVET

Kosovske Albanke so za Hillary

Objavljeno 27. april 2016 23.37 | Posodobljeno 27. april 2016 23.39 | Piše: S. I.

Nekdanja prva dama ZDA, nekdanja zunanja ministrica in sedanja kandidatka za demokratsko predsedniško nominacijo, je velik vzor za ženske na Kosovu.

Butik v središču Prištine ne pušča nobenega dvoma, koga bi kosovski Albanci oziroma Albanke želele videti na čelu ZDA – imenuje se Hillary. Butik, pravzaprav dva butika, Hillary in Hillary 2, sta dokaz vztrajajoče ljubezni do Amerike, še posebno nekdanjega predsednika Billa Clintona in njegove žene Hillary, ki se trenutno bori za demokratsko predsedniško nominacijo na naslednjih volitvah.

Clintonovim v čast

»V našem podjetju se želimo na ta način zahvaliti Clintonovim,« pravi Elda Morina-Ymeraga, 33-letna lastnica trgovin z oblačili, ki nosita Hillaryjino ime. Njena družina je prvi butik odprla na Bulvarju Billa Clintona, nedaleč od spomenika nekdanjemu ameriškemu predsedniku, ki je podpiral osamosvojitev Kosova od Srbije. Hillary Clinton pa je vzornica številnim ženskam na pretežno muslimanskem Kosovu. »Ona ni edina ženska, ki je veliko pomagala Kosovu, a ima edinstven okus za modo,« pravi Elda. »Zato smo začeli na Kosovu promovirati njen slog oblačenja in ženskam ponujati takšna oblačila, kot jih nosi Hillary.« Elda je doživela presenečenje življenja, ko je Hillary Clinton leta 2010 kot ameriška zunanja ministrica med obiskom v Prištini obiskala tudi njen butik. Na obisk Eldo in kupce še zdaj spominjajo uokvirjene slike, ki visijo na stenah. »Vsi so hodili spraševat, o čem sem se pogovarjala s Hillary. In to zanimanje ostaja še po vseh teh letih,« pravi Elda.

Eldin oče je prvi butik odprl leta 2002, po vojni med srbskimi oboroženimi silami in kosovskimi uporniki (1998–99). Srbija se je po enajsttedenskem Natovem bombardiranju umaknila s Kosova. Bill Clinton je še po koncu mandata odločno zagovarjal pravico Kosova do neodvisnosti (razglasilo jo je leta 2008), ki pa je Srbija še vedno ni priznala. Trgovka, ki oblačila trenutno uvaža iz Turčije, bi rada v prihodnosti prodajala lastna oblačila pod blagovno znamko Hillary. Promoviranje Hillary Clinton kot modne ikone, predvsem hlačnih kostimov, kakršne najraje nosi, se je dobro prijelo med kosovskimi javnimi uslužbenkami, političarkami in podjetnicami. Ena izmed njih je Miradije Salihu, ki si je v butiku za 50 evrov izbrala rdeč komplet suknjiča, krila in hlač – tako za službo kot za večerne izhode. »Če lahko Clintonova vodi kampanjo v tovrstnih oblačilih, zakaj se tudi jaz ne bi smela oblačiti tako?« je dejala 46-letna finančna svetovalka.

Boj za enakopravnost

Če bo Hillary Clinton zmagala na novembrskih volitvah, bo postala prva predsednica ZDA, medtem ko je Kosovo svojo predsednico dobilo že pred petimi leti. Mandat Atifete Jahgaga se je iztekel ravno ta mesec. Tudi najpomembnejši diplomatski položaj zaseda ženska – veleposlanica v ZDA je Vlora Çitaku –, kosovska ustava pa določa 30-odstotno kvoto za ženske v parlamentu. Toda enakopravnost spolov na Kosovu je v praksi še vedno daleč: nedavna raziskava je pokazala, da samo 21,4 odstotka za delo sposobnih žensk hodi v službo; med moškimi jih je zaposlenih 61,8 odstotka. Na podeželju je položaj žensk še slabši, a tudi v mestih se čutita diskriminacija in seksizem. Hillaryjin boj za predsedniško nominacijo je na Kosovu naletel na splošno odobravanje med ženskami. »Vse ženske na Kosovu bi si jo lahko vzele za zgled,« pravi 22-letna študentka Mimoza Nishori. »Hillary je ženska z veliko energije in svoje delo opravlja kompetentno.« 

Deli s prijatelji