PREBEŽNIKI

Koroški Slovenec v stanovanje vzel sirske begunce

Objavljeno 02. november 2015 21.44 | Posodobljeno 02. november 2015 21.45 | Piše: STA, T. L.

Valentin Inzko, visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH, je v svoje stanovanje sprejel sestri iz Sirije s štirimi otroki.

Valentin Inzko.

DUNAJ – Begunska kriza, ki je zajela Evropo in tudi Slovenijo, je razkrila različna in tudi popolnoma nasprotna stališča posameznih držav ter tudi njihovih državljanov do beguncev. A ta piše svoje zgodbe ne glede na mnenja ljudi. In kakor se najdejo taki, ki ne želijo imeti nikakršnega opravka z begunci, se najdejo tudi njihova nasprotja.

Od besed k dejanjem je stopil visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko. V svoje stanovanje na Dunaju je namreč sprejel dve begunski družini iz Sirije, so za hrvaško tiskovno agencijo Hina danes potrdili v njegovem uradu. Kot so pojasnili, v stanovanju koroškega Slovenca in uglednega avstrijskega diplomata bivata že približno mesec dni sestri iz Sirije s štirimi otroki.

Za obe družini skrbijo predstavniki katoliške župnije na Dunaju, ki so družinskim članom zagotovili socialno in zdravstveno varstvo, vrtec in učne ure nemščine.

Po pisanju hrvaškega dnevnika Slobodna Dalmacija se je Inzko odločil pomagati beguncev, ko je konec avgusta javnost pretresla novica o skupni več kot 70 Sircev, ki so se zadušili v tovornjaku na vzhodu Avstrije.

»Takrat sem se odločil, da nekaj naredim. Da prideš iz Sirije in se nato v Avstriji zadušiš v tovornjaku, ker nimaš zraka, to je resnično grozno,« je dejal Inzko. Zato je v dogovoru z ženo, slovensko mezzosopranistko argentinskega rodu Bernardo Fink svoje stanovanje odstopil beguncem. »Jaz sem tako in tako v Sarajevu,« je še dejal za časnik.

Deli s prijatelji