KUHARSKI TEČAJI ZA MOŠKE

Korejski moški začenjajo kuhati

Objavljeno 16. avgust 2015 20.18 | Posodobljeno 16. avgust 2015 20.18 | Piše: S. I.

V Južni Koreji so vedno bolj priljubljeni kuharski tečaji za moške.

Kuharski tečaji za moške so v Južni Koreji vedno bolj priljubljeni. Foto: Reuters

Triinpetdesetletni Seulčan Lee Jin-soo se je minuli petek po službi odpravil na kuharski tečaj za Vesele fante, kjer se je pridružil šestim možakarjem v srednjih letih s predpasniki in kuharskimi kapami. Lee, ki sicer vodi podjetje, ki izdeluje kompresijske blazine za spalna ležišča, je nežno pripravil školjke s škampi ter hrustljavi riž za tradicionalno korejsko juho s piščancem in morskimi sadeži. Je eden od čedalje več južnokorejskih moških, ki so se v državi, kjer gospodinjstvo ni ravno v njihovi domeni, lotili kuhanja.

Kuhanje ni več tabu

Južnokorejski moški so se po raziskavi Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) iz leta 2014 znašli na dnu lestvice gospodinjskih opravil, pri čemer za domača opravila porabijo le 21 minut na dan. Lee samega sebe opisuje kot avtoritativnega očeta in moža, a za to mu je zdaj žal. »Želel sem se spremeniti. Kuharski tečaj je bil prelomnica v mojem življenju,« je povedal novinarjem in jim pokazal fotografijo, na kateri ženi in njenim prijateljicam streže kitajsko zelenjavno specialiteto. »Dojel sem, da stroga hierarhija ni potrebna za srečno družinsko življenje – kuhanje pa je.«

Kuhanje je bilo nekoč takšen tabu za južnokorejske moške, da imajo celo pregovor, ki pravi: Če moški stopi v kuhinjo, lahko izgubi svojo moškost. A z demografskimi spremembami se spreminja tudi to. Medtem ko se čedalje več žensk odloča za kariero, družine pa postajajo manjše, številni moški niti nimajo več druge možnosti, kakor da se naučijo kuhati. K priljubljenosti kuhanja so prispevali tudi resničnostni šovi in sloviti chefi, ki se pojavljajo v medijih. Po podatkih Gmarketa, vodilne korejske spletne prodajalne, ki je v lasti eBaya, se je prodaja kuharskih pripomočkov moškim v prvi polovici letošnjega leta povečala za 24 odstotkov.

Kuhalnico vzame v roko tudi vedno več mladih Južnih Korejcev, saj je kuhanje postalo veščina, ki jo še posebno cenijo mlade Korejke. »Če ne znaš kuhati, se ne moreš poročiti,« pravi Han Hee-won, chef, ki v Seulu že od leta 2012 vodi kuharske tečaje za moške. Za enega izmed njegovih učencev Go Dong-roka, ki sicer dela v kadrovski službi pri avtomobilski družbi Hyundai, je bila izkušnja, da zna zdaj speči tako pico kakor pripraviti tradicionalno korejsko jed bibimbap, tako razsvetljujoča, da je v službi organiziral kuharski dan, ko so moški uslužbenci kuhali za svoje žene in sodelavke.

Deli s prijatelji