HRVAŠKA

Kopalce strašijo smrtno nevarni klobučnjaki

Objavljeno 17. julij 2013 16.39 | Posodobljeno 17. julij 2013 16.42 | Piše: STA, Mo. S.

Ljudje, ki so alergični na pike žuželk, naj imajo s seboj na plaži injekcije proti strupu meduze.

PULJ – V morju na območju Pulja so kopalci v preteklih dneh na več mestih opazili klobučnjake. Kot na svoji spletni strani še poroča hrvaški časnik Glas Istre, gre verjetno za vrsto kompasni klobučnjak (Chrsysaora hysosecella), ki ima strupene lovke in je lahko za občutljivejše ljudi celo smrtno nevarna.

Vsi klobučnjaki so bili razmeroma majhni in so jih opazili na plitvini. Rumeno-beli klobučnjak z rjavimi progami lahko sicer doseže do 30 centimetrov premera, pod njim pa je 24 lovk.

Neki potapljač je pred leti umrl, ker je meduzo – pogoltnil.

Prva pomoč ali čisti amonijak

V časniku opozarjajo, da je bila obala pri Pulju leta 2011 prizorišče množičnega pojava kompasnih klobučnjakov. Danilo Degobbis z rovinjskega inštituta Center za raziskavo morja je takrat pojasnil, da je to domača vrsta, ki se je v preteklosti pojavljala približno vsakih pet let, v zadnjem času pa pogosteje.

Tudi on je opozoril, da gre za nevarnega klobučnjaka in da bi morali biti kopalci zelo previdni. Svetoval je, naj s seboj na plažo vzamejo pribor za prvo pomoč ali čisti amonijak. Osebe, ki so alergične na pik žuželk, kot so ose, pa naj bi s seboj imele injekcije proti strupu meduze, ki lahko takšne alergike tudi umori.

Deli s prijatelji