SPRENEVEDANJE

Konzumovi delavci plačani z boni

Objavljeno 02. marec 2012 18.30 | Posodobljeno 02. marec 2012 18.26 | Piše: P. J.

Hrvaška narodna banka in inšpektorat prelagata odgovornost drug na drugega.

Aktivisti so polepili Konzumove trgovine.

ZAGREB – Konzumovi kuponi so izrinili hrvaške kune in postali valuta, v kateri se izplačuje plača. Kot kaže, pa bo Agrokor Ivice Todorića, katerega valuta zamenjuje kuno, kljub vsemu ostal nekaznovan, poročajo hrvaški mediji.

Prelaganje odgovornosti

Hrvaška narodna banka je bila pred nekaj dnevi pozvana, naj se pozanima o kompenzaciji med Diokijem in Konzumom, zaradi katerega so delavci družbe dobili bone v vrednosti 200 kun – argument proti je namreč, da je edino zakonsko plačilno sredstvo na Hrvaškem kuna. Glede na 28. člen zakona o čekih Konzum ne more z boni plačati blaga, ki ga je prejel od druge družbe. Vendar tukaj nastanejo težave, saj se državne inštitucije ne morejo dogovoriti, kdo je pristojen za nadzor. Pri hrvaški narodni banki pravijo, da je za nadzor pristojen državni inšpektorat, tam pa naj bi se izgovarjali in izogibali odgovorom na ta vprašanja.

Aktivisti nad trgovine

Kršenje tega člena zakona naj bi se sankcioniralo z 2000 do 20.000 kunami (odgovorna oseba) oziroma z 20.000 do 200.000 kunami (pravna oseba).

Trgovine Konzuma pa so ponoči polepili aktivisti z napisi NE KONZUMiraj. Na svojem facebooku so aktivisti Građanske akcije (Državljanska akcija) zapisali, da je vsakomur jasno, na koga se ta akcija nanaša. Čez dan nameravajo objaviti še več fotografij. »Sporočilo pa je jasno, NE KONZUMiraj

Deli s prijatelji