VOLITVE

Konservativci zmagovito v Londonu, šefa levice bo poraz odnesel

Objavljeno 08. maj 2015 09.15 | Posodobljeno 08. maj 2015 09.15 | Piše: STA, K. K.

Konservativci naj bi imeli namesto 302 sedežev po novem 316 mest, kar je sicer še vedno premalo za oblikovanje večine v 650-članskem parlamentu.

Za Londonom je ena najbolj politično zanimivih noči.

LONDON – Vodja britanskih laburistov Ed Miliband je danes priznal, da je imela njegova stranka »zelo težko noč, polno razočaranja« po tem, ko so izidi vzporednih volitev presenetljivo pokazali na zmago konservativcev pod vodstvom premierja Davida Camerona. »Rezultati sicer še prihajajo, vendar je jasno, da je to razočaranja polna težka noč za laburistično stranko. Nismo dosegli napredka, ki smo si ga želeli v Angliji in Walesu, na Škotskem pa vidimo porast nacionalizma, ki je preplavil našo stranko,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v prvem odzivu dejal Miliband, ki je bil sicer znova izvoljen za poslanca v britanski parlament.

Odstopiti bo moral

Ali bo po očitnem porazu stranke na četrtkovih volitvah ostal na položaju predsednika stranke, se še ni izrekel. A časnik Independent je že poročal, da vse več laburistov meni, da bi moral Miliband odstopiti še danes. Nekateri člani stranke sicer opozarjajo, da je treba počakati na uradne izide, in kar ne morejo verjeti podatkom vzporednih volitev.

Uradni volilni izidi prihajajo počasi, vzporedne volitve pa so pokazale, da se bo število laburističnih sedežev v 650-članskem spodnjem domu zmanjšalo z 259 na 239. Konservativci pa naj bi imeli namesto 302 sedežev po novem 316 mest, kar je sicer še vedno premalo za oblikovanje večine v 650-članskem parlamentu.

Poraz liberalnih demokratov

Hud udarec bodo, sodeč po vzporednih volitvah, doživeli tudi liberalni demokrati, saj se jim obeta izguba 46 poslanskih sedežev in ostanek le desetih. Nasprotno pa naj bi jih škotski nacionalisti s sedanjih šest povečali na 58.

Kljub predvolilnim anketam, ki so protievropsko stranko neodvisnosti uvrščale na tretje mesto, pa bo stranka glede na vzporedne volitve dobila le dva sedeža. Vzporedne volitve poleg tega osem sedežev napovedujejo severnoirski stranki DUP, valižanski Plaid Cymru štiri, Zelenim dva, preostalim severnoirskim strankam pa skupno še 11.

Vzporedne volitve so bile izvedene ob odhodu z volišč, zajele pa so 22.000 volivcev.

Deli s prijatelji