PSI VODNIKI

Konec lažnih psov vodnikov

Objavljeno 23. julij 2015 17.32 | Posodobljeno 23. julij 2015 17.32 | Piše: S. I.
Ključne besede: pes vodnik

Kdor bo na Floridi svojega psa opremil s posebno ovratnico ali vodili, a v resnici ne bo imel posebnih potreb, bo lahko kaznovan z do dvema mesecema ječe.

Lastnik bo moral dokazati, da resnično potrebuje psa vodnika. Foto: Reuters

Prebivalcem (in obiskovalcem) Floride, ki bodo poskušali pripeljati svoje hišne ljubljenčke v restavracije, na letala in v druge javne prostore pod pretvezo, da gre za izurjene živalske spremljevalce, po novem zakonu grozi do 60 dni zapora. Sodniki bodo lahko kršitelje kaznovali tudi s 30-urnim delom z ljudmi z resničnimi posebnimi potrebami.

»Rad imam svojega mačka,« pravi republikanski poslanec floridskega parlamenta in eden od predlagateljev zakona, Jimmie T. Smith, »a to še ne pomeni, da ga bom jemal s seboj, kamor koli bom šel.« Po njegovih besedah nekateri lastniki psov in drugih živali zlorabljajo zvezni zakon o pomoči osebam s posebnimi potrebami, ker svoje pse opremljajo s specialnimi ovratnicami in jopiči ter vodili, kakor da gre za pse vodnike, oziroma svoje živali krasijo s posebnimi oznakami, da bi jih lahko peljali na kraje, kamor jim je vstop sicer prepovedan.

Zlorabe zveznega zakona

Lastniki psov in drugih hišnih ljubljenčkov lahko že za malo denarja na spletu brez težav naročijo certifikate in posebne ovratnice ali vodila za svoje štirinožne prijatelje, tudi če ti sploh niso usposobljeni za pomoč. »Kdor se zlaže, da ima izurjenega živalskega spremljevalca, dejansko zlorablja pravico tistih, ki take pomočnike resnično potrebujejo,« trdi Jimmie T. Smith.

Zvezne in lokalne organizacije za šolanje psov (in drugih živali) za pomoč osebam s posebnimi potrebami so že dolgo opozarjale na posameznike, ki izkoriščajo luknje v zakonu, da svoje ljubljenčke vodijo na kraje, kamor jih drugače ne bi smeli, ali pa nočejo plačati dodatka pri najemu hotelske sobe ali avtomobila, česar so po zveznem zakonu oproščene osebe s posebnimi potrebami.

Kakor pojasnjuje poslanec Smith, so nekatere živali izurjene, da opazijo prva znamenja epileptičnih napadov ali drugih zdravstvenih težav, ki se jih ne vidi na prvi pogled, druge pa so usposobljene za spremstvo slepih ali slabovidnih ter gluhih. Nekatere restavracije, hoteli in druge javne ustanove na Floridi že zdaj ne dovolijo vstopa osebam z živalskimi spremljevalci, če ne gre za ljudi z opaznimi posebnimi potrebami, je dodal Smith. Odslej bodo morali dokazati, da resnično potrebujejo štirinožne spremljevalce.

Deli s prijatelji