SLOVO

Konec je, hrvaška vlada je padla

Objavljeno 16. junij 2016 18.47 | Posodobljeno 16. junij 2016 19.05 | Piše: Mo. S.

Orešković pravi, da je delal z najboljšimi nameni.

Tihomir Orešković na fotografiji z našim premierjem Mirom Cerarjem.

ZAGREB – Poslanci hrvaškega sabora so s 125 glasovi za in 15 proti izglasovali nezaupnico predsedniku vlade Tihomirju Oreškoviću. Dva poslanca sta se glasovanja vzdržala. S tem je hrvaška desnosredinska vlada padla.

»Državljani Hrvaške so danes dobili jasno sliko o vzrokih te krize. Prišel sem z najboljšimi nameni pomagati domovini. Na koncu bi se rad zahvalil vsem, ki so me pri tem podpirali, zlasti moji družini,« je Orešković po poročanju portala Jutarnji.hr povedal ob koncu burne večurne razprave v hrvaškem hramu demokracije.

Prvič v hrvaški zgodovini je sabor razrešil premierja in hkrati vlado.

Kako naprej?

Vladna Domoljubna koalicija, ki je januarja predlagala Oreškovića za premierja in prejšnji teden sprožila postopek glasovanja o njegovi nezaupnici, namerava pridobiti najmanj 76 poslancev za oblikovanje nove parlamentarne večine in podporo svojega novega kandidata za mandatarja Zdravka Marića. Ta je minister za finance v vladi, ki bo od danes opravljala tehnične posle.

Opozicija na čelu s SDP pa pričakuje, da bo njej uspelo zbrati podporo najmanj 76 poslancev za razpustitev sabora, ker si želijo čimprejšnjih predčasnih parlamentarnih volitev. Posebno zahtevo za razpustitev sabora so vložili tudi poslanci dosedanje parlamentarne večine Mosta neodvisnih list pa tudi edini poslanec opozicijskega Živega zida.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da si tudi skoraj 70 odstotkov vprašanih na Hrvaškem želi predčasnih parlamentarnih volitev.

Deli s prijatelji