NAPREDOVANJE

Konec Islamske države? Kurdi tik pred njeno trdnjavo

Objavljeno 23. junij 2015 13.49 | Posodobljeno 23. junij 2015 11.38 | Piše: Mo. S.

Napredovanje Kurdov na severu Sirije pa skrbi turško in sirsko vlado, ki se bojita zaradi morebitnih nemirov in njihovih skritih namenov.

DAMASK – V ponedeljek so se sirski Kurdi prebili globoko na ozemlje, ki ga obvladuje Islamska država, potem ko so pretekli teden nepričakovano osvobodili enega od mejnih prehodov.

Kurdi so se s podporo ameriških zračnih sil in manjših sirskih skupin približali mestu Ain Isa na sedem kilometrov. To mesto je sicer približno 50 kilometrov severno od mesta Raka, ki velja za trdnjavo skrajne sunitske skupine, je povedal Redur Xelil, tiskovni predstavnik kurdskih sil.

Bojijo se: imajo tudi Kurdi separatistične namene?

Kurdska fronta na severu Sirije je eden redkih pozitivnih elementov globalne kampanje proti Islamski državi, poročajo tuji mediji. Potem ko so džihadisti pretekli mesec slavili veliko zmago na zahodu Iraka in v osrednji Siriji, so Kurdi pretekli teden zavzeli obmejno mesto Tel Abjad in tako presekali oskrbno borcev Islamske države iz Turčije. Zdaj pa se borijo še za vojaško bazo jugozahodno od Ain Ise, so sporočili iz Sirije. Gre za bazo Livu 93, ki jo Islamska država obvladuje od lani. Če bi jo Kurdi zavzeli, bi to pomenilo tudi padec Ain Ise, iz katere je sicer v zadnjih dneh že pobegnilo na tisoče ljudi.

Nekateri begunci iz Tel Abjada so Kurde sicer obtožili, da Arabce in Turkmene silijo z ozemlja, ki so ga zavzeli, vendar pa Kurdi to zanikajo, češ da prebivalcev ne zlorabljajo. Iz severne Sirije jih je samo ta mesec v Turčijo prebežalo več kot 23.000, nekateri pa so se v ponedeljek vrnili v Tel Abjad, saj je mejni prehod ponovno odprt.

Napredovanje Kurdov na severu Sirije pa medtem skrbi turško vlado, ki se boji, da bi to lahko sprožilo nemire. Sirski Kurdi trdijo, da sicer ne želijo lastne države, ampak zgolj regionalno avtonomijo, s katero bi po njihovem mnenju lahko končali vojno v Siriji in širši regiji. Vlada v Damasku z njihovim napredovanjem prav tako ni zadovoljna, med vladnimi in kurdskimi silami pa so izbruhnili tudi že nemiri. Kurdi so zavzeli nekaj vladnih položajev, zato sirski uradniki menijo, da imajo tudi Kurdi separatistične namene.

Deli s prijatelji