ZAOSTRITEV

Komunistična elita brez luksuza, zdaj grozijo z jedrsko vojno

Objavljeno 08. marec 2013 13.48 | Posodobljeno 08. marec 2013 13.48 | Piše: T. L.

Severna Koreja je prekinila vse sporazume o nenapadanju Južne Koreje.

Kim Džong Un pogleduje proti sosednji državi.

PJONGJANG – Po včerajšnjem glasovanju varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN) o novi resoluciji zoper Pjongjang, ki predvideva stroge finančne ukrepe zoper to državo, so danes iz Severne Koreje sporočili, da prekinjajo vse sporazume o nenapadanju Južne Koreje, prekinjajo telefonsko linijo, ki je bila od leta 1971 namenjena neposredni komunikaciji med državama v primeru napetosti v odnosih, in zapirajo glavno mejno točko Panmundžom v demilitarizirani coni. 

Nič več luksuza za komunistično elito

Združeni narodi so sankcije zoper Severno Korejo uvedli na pobudo ZDA po tretjem jedrskem poskusu, ki ga je februarja izvedla Južna Koreja. Med drugim resolucija onemogoča da severnokorejska komunistična elita v državo uvaža luksuzne stvari, kot so denimo jahte, športni in luksuzni avtomobili in tudi nakit. Doslej je bilo prepuščeno posameznim državam, da so določile, katere stvari veljajo za luksuz.  

Veliki vodja na obisku pri vojakih

Nekaj ur pred glasovanjem v VS ZN je Severna Koreja obtožila ZDA, da skuša začeti jedrsko vojno in je Washingtonu zagrozila s 'preventivnim' jedrskim napadom, vodja Kim Džong Un pa je v vmesnem času obiskal vojake na prvi liniji, ki ločuje obe Koreji. Dejal jim je, naj bodo pripravljeni na vojaško akcijo, ki jo bo odobril ob primeru najmanjše provokacije.

Deli s prijatelji