LETALO

Knjiga, polna zarot, le 71 dni po izginotju

Objavljeno 19. maj 2014 13.18 | Posodobljeno 19. maj 2014 13.18 | Piše: U. S.

Nigel Cawthorn: Pogrešano malezijsko letalo je bilo sestreljeno.

KUALA LUMPUR – Žalujoči svojci potnikov pogrešanega malezijskega letala kritizirajo knjigo, v kateri avtor trdi, da so boeing verjetno sestrelili med vajo, ki se je izjalovila, iskanje preživelih pa prikrili. Družina Avstralca Roda Burrowsa ne razume, kako še po 71 dnevih mednarodnega iskanja nihče ne ve, kaj se je zgodilo z letalom, ki je kot kafra izginilo z radarskih zaslonov 8. marca, in prav tako ne razumejo, kako je lahko tako hitro po tragediji izšla knjiga. V tej, naslov ji je Polet MH370: Skrivnost, je Nigel Cawthorne zapisal neverjetno trditev: letalo so nenamerno sestrelila ameriška in tajska letala, bilo je del vaje, ki ni potekala, kot naj bi. In še to piše: reševalsko akcijo so namerno poslali v napačno smer, da bi vse skupaj prikrili.

Irene Burrows, Rodova mati, pravi, da je knjiga izšla prekmalu in kljub številnim špekulacijam ne ponuja nobenih konkretnih odgovorov: »Za družine je vse to grozno, po desetih tednih nimamo nič.« Z možem Georgeem se trudita razumeti, kaj se je zgodilo, knjiga, polna zarot, ki je izšla 71 dni po izginotju, pa bolečino le še stopnjuje.

Avtor knjige pravi, da družine morda nikoli ne bodo dobile pravega odgovora: »So umrli takoj, brez bolečin, ne zavedajoč se, kaj se je zgodilo? Ali so umrli v grozi, goreči razbitini, ki je strmoglavila z neba v rokah norca?« Cawthorne zapiše, da je bilo letalo sestreljeno nenamerno, nad Južnokitajskim morjem. Moški, ki je delal na naftni ploščadi, zapiše v knjigi, je videl goreče letalo, bilo je v bližini vojaške vaje, ki so jo izvajali pripadniki vojsk več držav. Da bi to prikrili, piše, so reševalce poslali v napačno smer: »V Indijskem oceanu niso našli nobene razbitine, kar je sumljivo.« In še: ob velikem številu napačnih podatkov v zvezi s poletom MH370 je najbolje biti skeptičen.

Deli s prijatelji