KMETIJSKA MEHANIZACIJA

Kmetovanje z droni osnova prihodnosti

Objavljeno 18. november 2017 13.38 | Posodobljeno 18. november 2017 13.39 | Piše: A. P.

Zaključil se je najpomembnejši sejem kmetijske mehanizacije na svetu: v Hannovru so predstavili kar 300 inovacij.

Danes se v nemškem Hannovru zaključuje eden najpomembnejših sejmov kmetijske mehanizacije na svetu. Na tokratni izvedbi Agritechnice se je predstavilo približno 2900 najbolj inovativnih podjetij s področja kmetijstva. Bienalni sejem je v svoji prejšnji izvedbi leta 2015 privabil skoraj pol milijona ljudi, zato ne preseneča, da je letos sodelovalo kar 53 držav.

Na sejmu se je predstavilo približno 2900 najbolj inovativnih podjetji s področja kmetijstva.

Prihodnost kmetijstva

Med temami, ki so letos pritegnile največ pozornosti, so novi načini zaščite rastlin, nove tehnike pršenja in sekcijski nadzor z uporabo GPS-oddajnikov. »Potem sta tukaj še tehnologija dronov in robotska tehnologija, ki bosta pomagali pri zdravi in zadostni pridelavi hrane ter kmetijskih surovin,« je povedal predstavnik organizatorja. »To so osnove prihodnosti kmetijstva.«

Veliki obrati

Videti je, da se bo kmetijstvo v prihodnosti vendarle ustalilo pri večjih obratih, ki jih bodo nadzorovali, negovali in deloma upravljali velikanski stroji – na sejmu smo videli stroje s 600 konjskimi močmi, ki stanejo več kot pol milijona evrov. Agritechnica, njene korenine segajo v leto 1887, velja za najboljši kazalnik smernic in tudi prihodnosti. Treba se je zavedati, da tudi v obdobju recesije povpraševanje po hrani in biomasi narašča, kar je za panogo seveda zelo obetavno. Letos se je na tekmovanje za najboljše inovacije prijavilo kar 300 novih izdelkov, kar le še dokazuje, da je tehnologija stopila na polje kmetijstva skozi velika vrata.

Azijski protekcionizem

Nemčija skoraj tri četrtine vseh proizvedenih strojev proda v tujino, največ v države vzhodne Evrope. Rusija in azijski trg sta še vedno zadržana, vdor evropskih podjetij poskušajo ustaviti s protekcionistično politiko. Prav zaradi tega so začela nekatera podjetja svoje tovarne odpirati v Rusiji, ker se tako izognejo številnim birokratskim oviram. Rusija tako postaja vedno bolj pomembna in uspešna ponudnica. 

Deli s prijatelji