TRAGEDIJA

Kljub razpokam so morali delavci na delo in v smrt

Objavljeno 05. maj 2013 15.17 | Posodobljeno 05. maj 2013 15.17 | Piše: STA, T. L.

Ni še konec: izpod ruševin stavbe v Bangladešu so potegnili že 590 trupel.

Množično uničenje.

DAKA – Izpod ruševin stavbe s tekstilnimi delavnicami v bangladeški prestolnici Daka so doslej potegnili že 590 trupel, so danes sporočile pristojne oblasti. Število žrtev pa bo še naraslo, saj še vedno pogrešajo več ljudi. Prve ugotovitve vladne preiskave nesreče so pokazale, da je do zrušenja stavbe najbrž prišlo zaradi vibracij, ki so jih povzročali štirje ogromni generatorji, nameščeni v zgornjih nadstropjih.

Bangladeška vlada je v sodelovanju z agencijo ZN za delo in lastniki zgradb v soboto dosegla dogovor o novem varnostnem načrtu, po katerem bodo v prihodnjega pol leta zaposlili 200 inšpektorjev, pripravili oceno varnosti tovarn in najnevarnejše izselili.

Kljub razpokam so morali delavci na delo in v smrt

V zrušenju 8-nadstropne poslovne stavbe na obrobju Dake je bilo 24. aprila poleg smrtnih žrtev tudi okoli 2400 poškodovanih. V poslopju je bilo več tekstilnih delavnic in trgovin. Ker so se pred tem na njem pojavile razpoke, bi ga morali evakuirati, toda lastniki delavnic so delavce prisilili, da so odšli na delo v nevarne prostore.

Arhitekt Masud Reza, ki je izdelal načrt stavbe, je povedal, da ta ni bila namenjena za delavnice, ampak za trgovine in pisarne. Lastnika poslopja Sohela Rano, ki mu zaradi zrušenja grozi smrtna kazen, je obtožil, da je zanemaril osnove stavbnega inženirstva, zaradi česar je prišlo do te najhujše tragedije v industrijski zgodovini države.
 

Deli s prijatelji