GLASOVANJE

Kličko: Ukrajinski vojaki ostajajo na Krimu tudi po referendumu

Objavljeno 16. marec 2014 14.44 | Posodobljeno 16. marec 2014 14.46 | Piše: STA, P. J.

Pozval je k sankcijam, ki naj bi bile »jasen signal Putinu, da to kršenje človekovih pravic na Krimu ne more ostati brez odgovora«.

KIJEV – Ukrajinski vojaki bodo tudi po referendumu, na katerem prebivalci ukrajinskega Krima danes odločajo o priključitvi Rusiji, ostali na polotoku, je napovedal vodja prozahodne stranke Udar Vitalij Kličko. Za današnjo izdajo nemškega časnika Bild je Kličko ponovil še, da referendum o prihodnosti Krima ni legitimen.

»Ne želimo vojne, nočemo, da bi morali ukrajinski in ruski vojaki streljati eden na drugega,« je poudaril Kličko. Pozval je k sankcijam, ki naj bi bile »jasen signal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, da to kršenje človekovih pravic na Krimu ne more ostati brez odgovora«.

Kličko je bil do Moskve zelo oster. »Rusija z neverjetno agresijo provocira našo državo. Referendum o prihodnosti Krima ni legitimen in ga ne bomo sprejeli,« je še izpostavil.

Prav tako je zagotovil, da oblasti v Kijevu ukrajinskih vojakov ne bodo umaknile s Krima. »Naši vojaki bodo tudi v prihodnje ostali v svojih vojašnicah na Krimu,« je napovedal.

Za nemški časnik Tagesspiegel pa je spregovorila tudi nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko. Voditelje demokratičnega sveta je pozvala, naj v primeru ruske agresije na Ukrajino »uporabijo najmočnejši instrument«.

Deli s prijatelji