O SREČI

Kje živijo najsrečnejši ljudje

Objavljeno 12. september 2013 18.53 | Posodobljeno 12. september 2013 00.26 | Piše: U. S.

Najsrečnejši ljudje živijo na severu Evrope, je pokazala raziskava.

Najsrečnejši na svetu so Danci. Foto: Shutterstock

NEW YORK – Tisti, ki bi bili v življenju radi bolj srečni in zadovoljni, naj gredo na sever Evrope, najbolj srečni in z življenjem zadovoljni so namreč prebivalci severne Evrope, je pokazala letošnja raziskava o sreči po svetu, ki jo je opravila univerza Columbia. Najsrečnejši so Danci, sledijo Norvežani, Švicarji, Nizozemci in Švedi, najbolj nesrečni pa so ljudje v Ruandi, Burundiju, Srednjeafriški republiki, Beninu in Togu. Na seznamu je 156 držav, Slovenija je na 44. mestu, naši sosedje Hrvati na 58., Avstrijci pa so se uvrstili celo med deset najsrečnejših, na osmo mesto! ZDA so sedemnajste, za Kanado (šesto mesto), Avstralijo (10.), Izraelom (11.), Združenimi arabskimi emirati (14.) in Mehiko (16.). Združeno Kraljestvo je na 22. mestu, Nemčija štiri mesta nižje, tik pred nami so Japonci (43. mesto), Rusija je na 68., Kitajska na 93. mestu. Od nekdanje skupne države je Črna gora na 80., Kosovo na 83., Srbija in BiH 106. oziroma 107. mestu takoj za Irakom, ki je 105., še nižje je Madžarska, na 110. mestu.

Čeprav je postal svet v zadnjih petih letih, vsaj za večino, malce bolj srečen in tudi bolj velikodušen, nekateri narodi trpijo zaradi gospodarske in politične krize. Drastičen upad so zabeležile Grčija, Italija, Portugalska in Španija, države evroobmočja, ki jih je kriza še posebno prizadela, zaradi političnih težav so na lestvici zdrsnili Egipt, Mjanmar in Savdska Arabija. Zabeležili so tudi rast zadovoljstva, in sicer v Angoli, Zimbabveju in Albaniji, na regionalni ravni pa v Latinski Ameriki, na Antilih in v podsaharski Afriki, čeprav je prav od tam pet najbolj nesrečnih držav na svetu.

Ljudje so nesrečni zaradi različnih vzrokov – revščine, nezaposlenosti, družinskih težav in bolezni, piše v poročilu: »V kateri koli družbi je kronična duševna bolezen močan vzrok za občutek bede in bridkosti. Če bi radi imeli srečnejši svet, potrebujemo povsem novo in drugačno obravnavo duševnega zdravja.«

Deli s prijatelji